kunstbus
Dit artikel is 16-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Opaal

Het mineraal opaal is een amorfe variëteit van kwarts, gehydrateerd siliciumdioxide met een waterpercentage van soms wel 20%.

Opaal bestaat uit kiezelzuur met een wisselend gehalte aan water en kwarts. Het kan kleurloos zijn, wit, melkachtige blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Vaak kunnen veel van deze kleuren meteen worden gezien, veroorzaakt door interferentie en diffractie van licht dat door minieme, regelmatig gerangschikte openingen binnen de microstructuur van het opalen gaat, bekend als het rooster van Bragg. Deze openingen worden gevuld met secundair kiezelzuur en vormen dunne lamellen binnen het opaal tijdens verharding. De term opalescentie voor dit kleurenspel wordt gebruikt om dit unieke en mooie fenomeen te beschrijven.

Het opaal is één van de mineralen die fossielen vormen of kunnen vervangen. De resulterende fossielen worden gespaard door verzamelaars. Is genoemd naar het Oudindische woord úpala', dat edelsteen betekent. Men maakt onderscheid tussen de glinsterende edelopalen, de geelrode vuuropalen en de gewone opalen. Hun fysische eigenschappen vertonen, belangrijke verschillen.

De steen is tamelijk zacht en daarom minder geschikt voor sieraden. Hij wordt over het algemeen cabochon geslepen.

Opaalglas
Opaalglas wordt verkregen door toevoeging van verschillende fluoriden en fosfaten -vloeispaat of beenderas-, die een vertroebeling veroorzaken. Het toegevoegde materiaal veroorzaakt tijdens de afkoeling of bij het opnieuw verhitten gedeeltelijke kristallisatie.

Opaalglas is blauwachtig wit, vurig, opaalachtig doorschijnend glas, deels ondoorzichtig gemaakt met bijvoorbeeld tinoxide. Bij doorgelaten licht zijn er rode tinten zichtbaar.

Lattimo (Melkglas)
Melkglas is een opaalglas dat door beenderas ondoorzichtig is gemaakt. Deze techniek was al in het oude Egypte bekend, maar door de Venetianen in het begin van de 15de eeuw opnieuw ontwikkeld. In de 17de en 18de eeuw werd het in nabootsing van porselein in geheel Europa gemaakt.

Latticinio, melkwit glas (Italiaans, latte = melk)
Opaal glas, omgeven door helder of gekleurd glas, in arceringen aangebracht in de wand van glaswerk. Vaak gebruikt in het façon de Venise-glas.

Opaline
1. Ondoorzichtige glassoort in vele kleuren, vooral in de 19de eeuw veel gebruikt voor het maken van allerlei soorten sier- en gebruiksvoorwerpen als. Meestal afkomstig uit Bohemen of Frankrijk.
2. De benaming voor een samengesteld vlakglas, bestaande uit een dun laagje blank glas, met een laag wit porseleinglas erop gesmolten. Dit glas mag men niet verwarren met het opgelegde glas ('plaquéglas' of 'Überfang') dat bestaat uit blank of gekleurd glas met een dun laagje glas van een andere kleur.

Melkglas
Melkglas lijkt op opaline, maar het is een door en door gekleurd, wit, doorschijnend glas, dat het achterliggende licht zeer egaal verdeelt. Wit marmerglas wordt ook wel eens melkglas genoemd, maar dat is een onjuiste benaming, omdat wit marmerglas vrijwel geen licht doorlaat. Opaline en melkglas worden gebruikt om licht diffuus door te laten. Zij zijn daardoor geschikt voor reclame- en lichtbakken en zijn daarin veelvuldig gebruikt, totdat de kunststof zijn intrede deed. Beide glassoorten zijn ook gebruikt voor plafonds in slagerijen, vermoedelijk vanwege de vereiste hygiëne. Zowel opaline als melkglas is nog verkrijgbaar.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 195.