kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Osvaldo BorsaniItaliaanse ontwerper, geboren 1911 te Vasvedo - overleden 1985 in Milaan.

Zie ook Biografie
Osvaldo Borsani was de zoon van Gaetano Borsani, de winnaar van een zilveren medaille won op de eerste Triënnale van Monza in 1927.

Na zijn studie aan de Politecnico di Milano, waar hij in 1937 afstudeerde, werkte hij in het atelier Arredamento Borsani, voorheen Atelier Varedo, in Varedo van zijn vader.

In 1953 richten Osvaldo en tweelingbroer Fulgenzio Borsani Tecno Italia op. Tecno's collectie bevat ontwerpen van wereldberoemde designers als Sir Norman Foster, Gae Aulenti, Emilio Ambasz en uiteraard Osvaldo Borsani. Tijdens de vroege jaren van Tecno was deze Firma befaamd om zijn experimenten met nieuwe materialen als rubber en schuimrubber. Van 1952 tot zijn dood in 1985 was borsani de belangrijkste ontwerper van dit toonaangevende bedrijf. Het Tecno-Iogo, een grote 'T', was ontworpen in samenwerking met Robert Mango en werd voor het eerst gebruikt op de Triënnale van Milaan in 1954.

Veel van de Tecno ontwerpen zijn terug te vinden in de beroemdste musea wereldwijd, zoals het MOMA in New York, Victoria & Albert Museum in Londen, Centre Georges Pompidou in Parijs, Neue Sammlung in München, Musée des Arts Décoratifs in Montréal en het Triennale in Milaan.p40D70

Voor de Triënnale van 1954 bouwde Osvaldo een huisje in het park en meubileerde dit met zijn fauteuil P40 en zijn slaapbank D70. Italiaanse ontwerpers waren na de oorlog aan het experimenteren met nieuwe filosofieen en nieuwe manieren van vormgeving: velen waren bezig met het ontwerpen van een nieuw soort utopia. Extreme moderniteit was het motto. Deze aanpak was versterkt aanwezig in het design van de Loungestoel P40 en D70 die osvaldo borsani in 1954 maakte voor Tecno. Gebaseerd op Borsani's geloof dat design geboren moet zijn uit technisch onderzoek, zijn deze twee ontwerpen zeer innovatief in de flexabiliteit van hun gebruik. De stoel P40 kan in 468 posities versteld worden en de rug van de bank D70 kan in alle posities tot 90 graden gesteld worden, tot een bed getransformeerd worden en zelfs helemaal dubbelgeklapt worden om te besparen op opslagruimte. Borsani's draagbare multiplex klapstoel S80 uit 1954 was al even inventief.

In 1956 opende Tecno zijn eerste winkel aan de Via Montenapoleone in Milaan voor de verkoop van zijn integrale productlijn. "Onze producten zijn niet het gevolg van een plotselinge geniale inspiratie, maar zijn met elkaar verbonden; onze collecties zijn langzamerhand uitgebreid en zonder plotselinge invallen geïntegreerd." - (Osvaldo Borsani)

In 1966 richtte Borsani Ottogono op, een designtijdschrift dat tot doel had Italiaans design bereikbaar te maken voor een internationaal publiek.

In 1968 herdefinieerde Borsani samen met Eugenio Carli door middel van hun geheel witte kantoorsysteem Graphis het uiterlijk van het kantoor. In 1970 richtte Borsani het design centrum Centro Progetti Tecno op. Het centrum was opgericht om de innovaties en experimenten op het gebied van interieur ontwerp te ondersteunen en ontwierp huurmeubilair.

Zie ook vintage Osvaldo Borsani op de website van Galerie Kunstbus

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.