kunstbus
Dit artikel is 06-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Otl AicherDuitse grafische vormgever, (Ulm 13 mei 1922 - Rotis 1 september 1991)

Otl Aicher was een van de leidinggevende vormgevers van de 20e eeuw. Hoewel Aicher voornamelijk werkte als productvormgever, werd hij vooral bekend door zijn grafische symbolen voor de Olympische Spelen in München in 1972 welke bestaan uit universeel herkenbare pictogrammen.

Biografie
Otl Aicher studeerde van 1946 tot 1947 beeldhouwkunst aan de Akademie der Bildenden Künste in München, waarna hij in 1948 zijn eigen grafisch atelier oprichtte in Ulm, dat in 1967 naar München en in 1972 naar Rotis, Allgäu, verhuisde.

In de jaren '50 formuleerde Aicher samen met Hans Gugelot en Dieter Rams een coherente en rationele designesthetiek voor Braun.

Van 1949 tot 1954 was hij betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van de Hochschule fur Gestaltung in Ulm "Ulmer Schule" waar gewerkt wordt in de Bauhaus-traditie - de invloedrijkste naoorlogse Duitse ontwerpopleiding gedurende de jaren '50 en '60.

In 1952 trouwde hij met een medeoprichtster van de school, Inge Scholl, de zus van Hans en Sophie Scholl, welke beide in 1943 werden gëexecuteerd na hun veroordeling wegens lidmaatschap van een verboden organisatie in Nazi Duitsland.

Van 1954 tot 1965 doceerde hij aan de afdeling visuele communicatie in Ulm en was hij gastdocent op Yale University. Daarna was hij van 1962 tot 1964 directeur van de Hochschule für Gestaltung.

Zijn onderwijs en werken over ontwerptheorie vielen op door de promotie van utopische idealen en, uiteindelijk, Radical Design.

Als grafisch vormgever waren Aicher en de Entwicklungsgruppe 5 van de Hochschule für Gestaltung in Ulm verantwoordelijk voor het corporate design en logo van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

In 1972 ontwierp Aicher als hoofd vormgever van de Olympische Spelen van 1972 in München het logo en mascotte, genaamd Waldi.

Het Duitse televisie kijkend publiek kreeg vanaf 1974 dagelijks het werk van Aicher te zien als zijnde het logo van het tweede Duitse televisienet ZDF. Voor het ZDF ontwierp Aicher niet alleen het logo, maar ook een compleet nieuw lettertype dat speciaal voor het ZDF was ontworpen.

Het logo van Bulthaup werd in 1982 ontworpen door Otl Aicher.

In 1988 ontwierp Aicher het lettertype rotis. Dit lettertype is vernoemd naar de wijk Rotis in de Duitse plaats Leutkirch im Allgäu waar Aicher sinds 1972 woont. Aicher's doel was een fontfamilie voor elk mogelijk typografisch doel te maken. Rotis is bruikbaar voor boeken, teksten, documentatie, rapporten enz. enz.

Otl Aicher stierf op 1 september 1991 na een verkeersongeluk.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.