kunstbus
Dit artikel is 16-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Parel

Een parel is een hard, rond voorwerp dat door bepaalde tweekleppige weekdieren, hoofdzakelijk oesters wordt gemaakt, en dat opgevist wordt om als sieraad te dienen.

De parel wordt gevormd binnen de schelp als reactie op een stukje zand of een ander irriterend deeltje dat de schelp binnendringt. Het weekdier zet dan een laagje calciumcarbonaat (CaCO3) op het deeltje af, in de vorm van de mineralen aragoniet of calciet/kalkspaat (de kristallijne vormen van calciumcarbonaat). De laagjes worden door een hoornachtige stof, het eiwit conchiolin, aan elkaar gekit. Het geheel is het parelmoer. Geschat wordt dat in 1 op de 15000 wilde oesters een parel zit.

De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner.

Bijna alle parels worden tegenwoordig gekweekt. Hiervoor wordt in de oester een klein korreltje parelmoer gelegd en de parel kan dan na twee jaar geoogst worden. De teelt is door de Japanner Kokichi Mikimoto ontwikkeld en in 1896 gepatenteerd.

De sierwaarde van een parel hangt af van de glans, kleur, grootte, perfectie en symmetrie. De kleur is wit, roze, zilvergrijs, grijs, geel, groen, blauw, geelbruin, bruin en zwart. De witte parels met fraaie parelglans, waardoor een zachte, rozeachtige glans ontstaat zijn het meest gezocht. Daarom is een kleine Japanse parel meer waard dan een grote parel uit de Grote Oceaan. Perfecte parels zijn zeldzaam en worden in ringen verwerkt. Traanvormige parels worden vaak als hanger gebruikt en onregelmatig gevormde in kettingen.

Zwarte parel
Doorgaans is de parel licht van kleur, maar er zijn er ook met een donkere kleur, de zogenaamde zwarte parels. Deze worden door de zwartkleppige pareloester Pinctada margaritifera, die in de Grote Oceaan leeft, gevormd door de afzetting van een grijze tot zwarte parelmoerstof.

Sinds 1963 worden deze oesters gekweekt. Jonge nog vrijlevende oesterlarven worden gevangen en opgekweekt op mosselgaas. Na drie jaar wordt in de dan volwassen oester een parelmoerkorreltje ingebracht, waarna het nog twee tot drie jaar duurt voordat te zien is of er een parel gevormd wordt.

De bekendste zwarte parel is de Azra. Ze vormt het hart in een ketting van de Russische kroonjuwelen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Parel.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 171.