kunstbus
Dit artikel is 16-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Parure

Parure (Fr., versiersel, versiering, sieraad, opschik, opsmuk, pronk, sier, smuk, tooi)

1. Officiƫle hofdracht voor de vrouw, 18de eeuw.
2. Oude benaming (18e en 19e eeuw) voor een set van bij elkaar horende sieraden, die meestal bestaat uit een broche, halsketting, oorbellen en armbanden.

Parure, ca. 1854-58, J.M. van Kempen (M.Tesselschade Roemers Visscher), Goud en email, collier l. 37 cm; broche diam. 3 cm, Rijksmuseum Amsterdam
Deze parure bestaat uit een armband, een collier, een broche, twee oorhangers en twee manchetknopen. De sieraden zijn versierd met portretten van zeven indertijd bekende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. De parure werd gemaakt in de goudfabriek van J.M. van Kempen in Utrecht. De sieraden waren van Sophie Potgieter, de zuster van de letterkundige en zakenman E.J. Potgieter. Waarschijnlijk heeft hij ze voor haar laten maken. Aan de binnenzijde van de hanger van het collier bevinden zich twee medaillons: een met zijn portret, en een met zijn haarlok. Sophie woonde bij haar broer in huis. Beiden waren ongetrouwd. Sophie Potgieter liet de sieraden na aan het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap.
De sieraden dragen portretten van beroemde vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Op de armband: Amalia van Solms (vrouw van stadhouder Frederik Hendrik). Op de hanger van het collier: Maria van Reigersberch. Op de broche: Maria van Utrecht (vrouw van Johan van Oldenbarnevelt). Op de oorhangers: twee middeleeuwse vorstinnen, Jacoba van Beieren en Maria van Bourgondiƫ (getrouwd met keizer Maximiliaan I). Op de manchetknopen: de 17de-eeuwse dichteressen en zusters Anna Roemers Visscher en Maria Tesselschade.
Het is goed mogelijk dat de keuze voor de vrouwenportretten door Potgieter zelf bepaald is. Ze illustreren Potgieters hang naar Nederlands roemrijke verleden. Potgieter verweet de Nederlanders gebrek aan daadkracht en stelde ze de grote figuren uit de Nederlandse geschiedenis ten voorbeeld. Hij meende dat zijn tijdgenoten vooral een voorbeeld konden nemen aan hun ondernemende voorvaderen uit de glorieuze Gouden Eeuw.

Een kleine of demi-parure omvat bijv. aleen een broche met oorbellen of een halssnoer met oorbellen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.