kunstbus
Dit artikel is 27-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Follot

Franse designer, geboren 17 juli 1877 Parijs - overleden 1941 in Sainte-Maxime, nr St Tropez, .

Biografie
Paul Follots eerste ontwerpen waren nog geïnspireerd op de Neogotiek. Van 1901 tot 1904 ontwerpt hij modern zilver, textiel, bronzen en sieraden voor de door Julius Meier-Graefe (1867-1935) in 1899 opgerichte winkel 'La Maison Moderne', waar hij werd beïnvloed door directeur en bedrijfsleider Maurice Dufrêne (1876-1955) die een belangrijk vertegenwoordiger van de art-decostijl zou worden.

In 1901 is hij medeoprichter van L'Art dans Tout.

Hij exposeerde een art nouveau-interieur op de Société des Artistes Décorateurs. In deze periode kenmerkt zijn werk zich door bladmotieven, maar streeft rond 1910 naar 'des architectures calmes' (rustige architectuur) en ontwerpt steeds meer in een ingetogen, klassieke art-decostijl.

In 1911 ontwierpt hij keramiek voor Wedgwood en gedurende zijn hele carrière ontwierp hij textiel voor Cornille et Cie, tapijten voor Savonnerie en zilverwerk voor Orfèvrerie Christofle.

Het Parijse warenhuis Au Bon Marché huurde Paul Follot in 1923 in als art director van het ontwerpatelier 'La Pomone' van het bedrijf. Behalve meubels vervaardigde dit atelier complete interieurs. Ze namen exclusieve opdrachten aan, maar ontwierpen in de eerste plaats betaalbare serieproducten. Op de Parijse wereldtentoonstelling 'Exposition des Arts Décoratifs et industriels modernes' richtte hij in de 'stile moderne' het paviljoen voor het bedrijf in.

Paul Follot stond vanaf 1928 (tot 1931 samen met de Tsjechisch-Britse architect Serge Ivan Chermayeff) aan het hoofd van de Parijse tak, de Modern Art Studio, van het meubelbedrijf Waring & Gillow in Londen. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 366.