kunstbus
Dit artikel is 26-09-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Iribe

Franse designer, journalist, kunstenaar en mode-illustrator, geboren 8 juni 1883 te Angoulême - overleden 21 september 1935 in Roquebrune.

Iribe ontwierp stoffen, behang en sieraden, meestal met het bloemenmotief dat bekend werd als de 'Rose Iribe' en veel werd nagebootst. Daarnaast produceerde hij art-decomeubilair en objets d'art waarin luxe materialen als chagrijnleer, rozenhout en ebbenhout waren verwerkt.

Biografie
Iribe, geboren als Paul Iribarne Garay, begon als karikaturist voor tijdschriften als Le Rire, Le Cri de Paris en L'Assiette au beurre.

In 1908 richtte hij Paul het tijdschrift 'Le Témoin' (De getuige) op.

In 1908 liet Paul Poiret door Paul Iribe (pseudoniem voor Iribarnegaray, 1883-1935) met pochoirs afbeeldingen afdrukken in de promotiebrochure Les Robes de Paul Poiret, racontées par Paul Iribe. De oplage was 250 exemplaren en verscheen in Parijs in 1908. Het boek toonde een totale nieuwe vorm van ontwerpen, zowel in kledij als op het vlak van grafische vormgeving. De mode was loszittend en uitdagend en de illustraties werden sterk vereenvoudigd. De afbeeldingen reflecteerden een fantasiewereld: vrouwenlichamen werden lichtjes verlengd. Deze illustraties voldoen volledig aan de Art Déco vormgeving die later sterk tot uiting zal komen. - (dichter en typograaf François Bernouard (1884-1949) dreef aanvankelijk in de rue des Saint-Pères, later in de rue de l'Abbaye te Parijs een drukkerij annex uitgeverij, La Belle Édition. Na een vierjarige samenwerking met Paul Iribe vestigde Bernouard zich in 1909 zelfstandig als typograaf.

Nadat ontwerper Pierre-Émile Legrain in 1908 enkele cartoons voor de satirische tijdschriften van Paul Iribe had getekend werkte hij nog tot 1914 voor Iribe aan een aantal ontwerpen, zoals de decoratie van het appartement en diens atelier van couturier Jacques Doucet in 1912, sieraden voor Robert Linzeler en kleding voor Paquin. Voor het appartement van couturier Jacques Doucet op Avenue du Bois 46 in Parijs ontwierp Iribe met de hulp van Legrain in een weelderige, luxueuze stijl een serie fauteuils en een ladekast van mahonie, chagrijn en ebbenhout waarin neoklassieke bloemenslingers waren gesneden en was ingelegd met bloemmotieven.

In 1911 produceerde Madame Paquin een album van accessoires, waaiers en kleding gemaakt door de (mode) illustratoren George Barbier en Paul Iribe.

In 1914 verhuisde Iribe naar Hollywood in de VS waar hij overdadige filmdecors ontwierp voor onder anderen Cecil B. De Mille.

In 1926 droeg hij als tegenstander van het industrialisme bij aan een anti-modernistisch manifest.

Verschillende kopstukken van de Art Nouveau bleken na de Parijse wereldtentoonstelling van 1925 moeiteloos de overstap naar de Art Déco te hebben gemaakt: René Lalique, Paul Iribe, Clément Mere en Louis Majorelle verstrakten hun bloem- en plantmotieven en vervingen bij wijze van spreken halfedelstenen door kristal en brons door chroom. - (Frankrijk en werkte hij als illustrator van boeken en tijdschriften. Hij ontwierp een embleem voor het modehuis Lanvin en imitatiejuwelen voor Coco Chanel.

Chanel heeft in de jaren '30 een relatie met de tekenaar/designer Paul Iribe, tevens directeur van Le Témoin, een politiek gekleurd magazine dat in de jaren voor de oorlog, Frankrijk voorstelt als het slachtoffer van de grote politiekers van die tijd, zoals Mussolini, Hitler, Chamberlain en Roosevelt. Voor het eerst is er ook sprake van een huwelijk voor Chanel, met Paul Iribe. Maar er komt een abrupt einde aan deze relatie wanneer Paul in 1935 sterft op het tennisveld van La Pausa.
Iribe verbleef constant in haar gezelschap en nam zelfs zijn intrek in haar huis in de Faubourg. Het gerucht ging dat ze zouden gaan trouwen, maar hij was nog getrouwd. De volgende drie jaar steunde Gabrielle meer en meer op Iribe. Ze liet haar juridische gevechten, waarvan er vele waren, aan hem over. Maar een vervelend incident buiten haar appartementen in de lente van 1934, toen fascisten probeerden om de stad over te nemen, deed haar besluiten om de Faubourg te verlaten. Ze ontsloeg al haar personeel, met uitzondering van haar persoonlijke dienstmeid, ze haalde het meubilair weg en verhuisde, met Iribe, naar het Ritz hotel.
De zomer werd doorgebracht aan de Rivièra, maar de wereld was aan het veranderen. Het volgende jaar werd Hitler steeds belangrijker in Duitsland en dat zou eenieders leven beïnvloeden.
De zomer brachten Gabrielle en Iribe, zoals gewoonlijk, door in de villa. Ze zouden een partijtje tennis gaan spelen, maar juist toen Gabrielle bij de tennisbaan aankwam kreeg Iribe een hartaanval waaraan hij kort daarna overleed. - (www.seniorplaza.nl)

In 1935, het jaar van zijn dood, richtte hij nog het tijdschrift 'Le Mot' op.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 795.