kunstbus
Dit artikel is 27-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Theodore Frankl

Paul T. Frankl

Oostenrijks-Amerikaanse ontwerper, geboren 1886 Wenen - overleden 1962 Los Angeles.

Paul Theodore Frankl was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amerikaanse Art Deco. Hij inspireerde zijn ontwerpen op de skyline van het New York van de jaren '20 omdat hij van mening was dat design bepaald moest worden door de cultuur eromheen en dat toegepaste kunst in de VS een passende en herkenbare identiteit moest krijgen.

Biografie
Paul Theodore Frankl studeerde architectuur in Parijs, Berlijn, München en Wenen. In 1914 vertrok hij naar Amerika waar hij verscheidene interieurs ontwierp voor het cosmeticahuis Helena Rubinstein (1870-1965). Van 1915 tot 1916 ontwierp hij ook de decors voor het Theatre Guild in New York.Skyscraper Style
Terwijl de aandacht van vrijwel iedereen op de 'Exposition Internationale' in Parijs was gericht verbleef Frankl in de zomer van 1927 in zijn vakantiehuis waar hij zijn 'Skyscraper bookcase' ontwierp. Een art-deco-achtig ontwerp geinspireerd op de hoogbouwarchitectuur van de jaren '20. Hij verkocht de kast en soortgelijke ontwerpen in zijn eigen galerie in New York en toonde de boekenkast op de tentoonstelling 'Art in Trade' in warenhuis Macy's van 1927. Frankl produceerde overdadige onwerpen die vergelijkbaar waren met het art-decowerk van zijn Franse tijdgenoten. De associatie met de grote stad en de wolkenkrabber sprak menig Amerikaans consument echter meer aan dan de intellectuele Europese benadering van de 'moderne stijl'.

Frankl beperkte zich niet tot het ontwerpen alleen. Hij gaf lezingen, plaatste publicaties in tijdschriften en promootte zijn moderne stijl via boeken als 'New Dimensions: The Decorative Arts of Today' (1928), 'Form and Re-Form' (1930) en 'space Jor Living: Creative Interior Decoration and Design' (1938) over zijn werk. Ook zette hij tentoonstellingen in musea en warenhuizen in om de nieuwe stijl te verspreiden. Daarbij richtte hij zich met hetzelfde gemak tot collega-ontwerpers, inkopers en personeel van warenhuizen als tot het kopende publiek.

Hoewel hij de beginperiode van zijn loopbaan in New York doorbracht, woonde hij later in Californië.

In 1928 was hij de hoofdoprichter van de American Designers' Gallery en in 1930 was hij medeoprichter van de AUDAC (American Union of Decorative Arts and Craftsmen) via welke organisatie Frankl zich in een tijd van massale reproductie sterk maakt voor het copyright.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.