kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter Murdoch

Peter Murdoch geboren Birmingham 1940
Engels vormgeverSpotty Chair 1963

Peter Murdoch was leerling aan de Royal College of Art in Londen, waar hij in 1963 afstudeerde. Tijdens zijn studie ontwierp hij het kartonnen kinderstoeltje Spotty (1963), dat een icoon van de popart werd. Vanwege de lage productiekosten en het wegwerp karakter paste dit Pop design perfect bij de massaconsumptie van de jaren '60.

De produktie van het Spotty kinderstoeltje was in handen van het Amerikaanse International Paper, die het stoeltje als pakketje verkocht, waarop de koper het zelf in elkaar moest vouwen. Door de vijf lagen van drie verschillende soorten papier, was het stoeltje buitengewoon veerkrachtig.

Murdoch ontwierp het op dezelfde manier geconstrueerde Those Things meubilair, bestaande uit een stoel, een bank en een tafel, gemaakt door zijn eigen bedrijf Perspektive Designs. Zijn kindermeubilair met de witte en de zwarte letters, geïnspireerd op Op Art, werd bekroond met een prijs van de Council of Industrial Design.

Murdoch richtte in 1968 in Londen een eigen bureau op, dat vooral bekend werd om zijn werk op het gebied van grafische vormgeving, verkeersborden en corporate identity.

In 1968 was Peter Murdoch onderdeel van het designteam voor de Olympische Spelen in Mexico Stad in 1968. Aan het hoofd van het gevormde design team stond de belangrijke Mexicaanse architect Pedro Ramirez Vázquez, voorzitter van het Organisatie comité. Murdoch was verantwoordelijk voor de speciale projecten; Lance Wyman, een games designer, voor het grafische design; Eduardo Terrazas, architect, voor het stads design; Beatrice Trueblood, voor de Olympische publicaties en Manuel Villazon, voor het studenten design team.

Verder was Peter Murdoch ontwerp adviseur voor de Britse meubelfabrikant Hille International. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.