kunstbus
Dit artikel is 12-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Peter van der Veer

Nederlandse designer, geboren 1 maart 1955 te Rotterdam.

Popke Binne (Peter) van der Veer is naast succcesvol designer actief binnen reizigers vereniging Rover, de Fietsersbond en Velo Nova. Voor de theater producties van Klei (Leeuwarden en Oss
1967-1968 ULO Edith Stein te Oss
1968-1970 LTS Oss afd. metaalbewerking
1970-1972 MTS Oss afd. werktuigbouw
1972-1973 HTS Den Bosch 1 jaar

1973-1978 Academie Industriƫle Vormgeving Eindhoven afd. productontwerpen (nu Design Academie)

Werkervaring
1978-1979 Technische Universiteit Eindhoven. Door ontwikkeling van afstudeerproject 'Rolstoel voor ontwikkelingslanden' en organisatie van productie eerste 50 stuks ten behoeve van Vietnam.
1979-1981 Vervangende dienstplicht bij Nederlandse Spoorwegen. Onderzoek uitgevoerd naar problemen die gehandicapten hebben met het gebruik van de trein en het ontwikkelen van oplossingen voor deze problemen.
1981-1984 Medewerker toegankelijkheidszaken bij de Nederlandse Spoorwegen

1984-heden Eigen bureau opgericht in Deil (Gld) voor productontwikkeling en grafische vormgeving 'van der VeerDesigners'.
Van der Veer Designers houdt zich naast grafische vormgeving en advies op het gebied van trends, kleuren, marketing en ergonomie, vooral bezig met de ontwikkeling van duurzame mobiliteitsproducten.
Met behulp van de nieuwste technieken werkt een creatief en enthousiast team van 13 medewerkers aan originele producten voor diverse nationale en internationale ondernemingen. Een hechte samenwerking met de opdrachtgever staat centraal. Markteisen en wensen van de klant worden vertaald naar krachtige concepten en treffend vormgegeven producten. Met behulp van modelstudies en moderne visualisatietechnieken wordt reeds in een vroeg stadium overlegd en richting bepaald waardoor een efficiƫnt, succesvol en bovenal overtuigend eindresultaat gewaarborgd is. - (Gazelle ontwikkelde het bedrijf vanaf 1986 allerlei producten en zelfs complete fietsmodellen. De Roadcruiser (1988), de Randstad-fiets (1991) en de Expresso (1995) werden alledrie 'Fiets van het jaar'.

1993 Wim J.M. van Dijk, opgeleid als industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft, treed toe als partner in het bureau

Gazelle Switch (1994)
In 1994 introduceert Van der Veer Designers een verstelbare stuurvoorbouw: de Switch. Deze stuurpen stelt de gebruiker in staat om zonder gebruik te maken van gereedschap op eenvoudige wijze het stuur te verstellen. Nadat in 1998 het verstelbare stuur gepromoot wordt via een TV-commercial, wordt dit onderdeel een belangrijk verkoopargument voor de Gazelle-dealers.
Ontwerp: Thomas Paulen, Imre Jacobs, Albert Nieuwenhuis, Peter van der Veer en Martijn Wegman.

In 2000 verhuist het bureau naar Geldermalsen.

Voor de Gazelle Tranza vouwfiets in 2001 kreeg het zelfs de Kho Liang le prijs 2002 van de Amsterdamse Raad voor de Kunst.
Ontwerp: Rik de Reuver, Peter van der Veer, Martijn Wegman, Justus de Wit en Krijn Zuyderhoudt
De Tranza-vouwfiets, ontworpen in samenwerking met Martijn Wegman, is voor Gazelle de eerste waarbij gebruik wordt gemaakt van full carbon als constructiemateriaal voor een vouwfietsframe. Door toepassing van een tandriem heeft de gebruiker geen last van een vieze ketting tijdens het vouwen of in de auto leggen van de fiets. - (www.volkskrantreizen.nl)

2004 Rik de Reuver treed toe als partner in het bureau.

Websites:
. www.vanderveerdesigners.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.