kunstbus
Dit artikel is 25-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Petra BlaisseNederlandse architecte en ontwerpster, geboren 1955 in Londen.

Petra Blaisse heeft een interdisciplinair karakter. Zij werkt in uiteenlopende disciplines zoals textiel-, landschap- en tentoonstellingsontwerpen.

Kenmerkend voor haar werk is dat getornd wordt aan de traditionele relatie tussen interieur en exterieur en de relatie die gelegd wordt tussen interieur, architectuur en landschap. Een belangrijk aspect daarin is de introductie van beweging in architectuur en het bewustzijn dat er een 'binnen/buiten, buiten/buiten en binnen/binnen' is. In haar interieur- en landschapontwerpen maakt Blaisse gebruik van onverwachte kleuren- en vormcombinaties en past ze ongebruikelijke materialen toe; zo zijn in haar tuinen vaak reflecterende materialen te vinden, gordijnen of andersoortig materiaal dat effect heeft op de beleving van het licht.

Petra Blaisse verweeft architectuur en landschap, en dat op letterlijke wijze. Haar intuïtieve benaderingswijze tracht architectuur vanuit beweging te orkestreren en te valoriseren. Getuige hiervan de suggestieve titels die ze aan haar projecten geeft: 'Rifletutti', 'Silk Lawn', 'Liquid Gold'. Met haar experimentele textieltoepassingen en haar analyses van buitenruimtes heeft zij een unieke positie in de interieur- en landschapsarchitectuur verworven. Haar markante ingrepen op het vlak van akoestiek, klimaat, belichting en ruimte verleenden reeds menig gebouw een pregnant aanzicht. Zij werkte de afgelopen jaren vooral samen met OMA/Rem Koolhaas (Rotterdam), maar ook met SANAA/Kazuyo Sejima (Tokio), Tim Ronalds (Londen) en met de Belgische bureaus Macken & Macken (Aalst) en Xaveer de Geyter (Brussel).

Biografie
De Nederlandse Petra Blaisse werd in 1955 in Londen geboren. Ze woonde gedurende haar jeugd in Lissabon, Wenen, Parijs en Stockholm.

Na haar studies aan kunstacademies in Londen en Groningen werkte ze van 1978 tot 1987 bij het Stedelijk Museum Amsterdam waar ze bij de afdeling toegepaste kunst de collectie beheerde en tentoonstellingen ontwikkelde. Sindsdien werkte Blaisse als freelance ontwerper.

In 1991 richtte Petra Blaisse in Amsterdam Inside Outside op. Inside Outside is gespecialiseerd in de bijzondere combinatie van zowel interieur- als exterieurontwerp, de architectuur en het landschap met elkaar verwevend. Het bureau is bekend door de ontwikkeling van monumentale doeken, die uniek zijn vanwege hun bijzondere vormgeving, afmetingen en doordat ze aan complexe technische eisen voldoen.

Haar carrière kreeg een belangrijke impuls door de samenwerking met de architectuurstudio OMA van Rem Koolhaas. Voor enkele gebouwen van OMA ontwikkelde Inside Outside textiele werken, zoals een gouden doek voor het Nederlands Danstheater in Den Haag en een spiraalvormige geluidsdoek voor de Kunsthal in Rotterdam.

Ze was betrokken bij de aanleg en het ontwerp van het Rotterdamse Museumpark, de appelbomen en de spiegelmuur zijn van haar hand, evenals het dakterras van de Kunsthal. Daarnaast geniet Blaisse bekendheid door haar akoestische gordijnen voor onder meer de Congresexpo in Lille en het Mick Jagger Center in Dartford.

Het bureau was ook betrokken bij de inrichting van een binnentuin voor een appartementencomplex in Breda, ontworpen door Xaveer De Geyter.

2000 MOVEMENT! - werk van Petra Blaisse in New York
In de Verenigde Staten, Frankrijk en Azië groeide de belangstelling voor haar werk. Dat uitte zich in talrijke opdrachten, publicaties en een solotentoonstelling in de Storefront Gallery in New York in 2000 waar onder meer videoprojecties te zien van verschillende theatergordijnen en stalen van bekende en recent ontworpen doeken. Aan de buitengevel van de galerie zijn afbeeldingen van door Inside Outside ontworpen landschappen geplaatst, waaronder een moerastuin voor een parkeerplaats in Almere en de tuinen voor het hoofdkantoor van Universal Studio's in Los Angeles.

Inside Outside realiseerde ook het interieur- en een landschapsontwerp voor de Seattle Public Library en McCormick Tribune Center in Chicago, klimaat- en lichtregulerende doeken voor het Toledo Glass Museum, de tuinen, afwerkingen en gordijnen voor de Casa da Música in Porto (1999-2005), tapijten en afwerkingen voor de Seattle Central Library (2000-2004), alle gordijnen voor het restauratieproject van het Hackney Empire Theatre in Londen (2000-2005) en de geluidsdempende muren en gordijnen voor het Mercedes Benz museum in Stuttgart.

Recente projecten zijn interieurprojecten in Europa en de Verenigde Staten, waaronder het Muziekgebouw in Enschede, de Bocconi University in Milaan en het Museum of the Moving Image in New York. Naast tuinen in Haarlem, Shenzhen, Qatar en Kopenhagen werkt Inside Outside met OMA en One Architecture aan master plans voor nieuwe stedelijke ontwikkelingsgebieden in Dubai, Ras al-Khaimah, Jebel al-Jais, Kuwait, Georgia en Letland.

Van 13/3/2008 tem 25/5/2008 expositie 'Petra Blaisse / Inside Outside' in deSingel Antwerpen
De Nederlandse architecte Petra Blaisse (°1955, Londen) verweeft architectuur en landschap, en dat op letterlijke wijze. In deSingel zal ze op verschillende plekken eenmalige interventies presenteren die onverwachte perspectieven van het gebouw blootleggen.
. http://www.desingel.be/download/BRO_742_Blaisse-39021.pdf
. http://www.desingel.be/download/080329_DEMORGEN-BLAISSE-39447.pdf

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.