kunstbus
Dit artikel is 11-04-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philippe Starck

philippe starckFrans designer en architect, geboren 18 januari 1949 Parijs.

Philippe Starck heeft het gemaakt. Slechts weinig ontwerpers profileren zich als Philippe Starck. Hij is een bijzondere mix van pop-artiest, uitvinder, romantisch filosoof en misschien wel een van de beroemdste ontwerpers van een eindeloze lijst van plaatsen en voorwerpen.

Philippe Starck heeft overal werk geleverd: In de klasse hotels van New York tot het FF4900 postorderhuis, van het privé-appartement van een Franse president tot het gebouw van het grootste afvalverwerkingscentrum van Europa, van honderden en duizenden stoelen en lampen in café's tot huizen overal rond de wereld, tot de tandenborstel in je badkamer toe. Alles te samen gezien is het een pulsmatig geheel van tekens en symbolen, een plastieke trouwpartij waarin het object en de betekennis in elkaar vloeien.

Zijn ontwerpen van meubelen kregen internationale bekendheid door de onvoorspelbare vormgeving. Philipppe Starck ontwierp zijn stoelen voor fabrikanten als Vitra, Disform, Driade, Baleri, XO en Idée. Net als aan zijn meubilair gaf hij ook aan zijn andere productontwerpen opvallende namen en sensuele, aantrekkelijke vormen.

Met het ontwerpen van kleren, schoenen, gebruiksvoorwerpen en meubels probeert Starck het leven dichter bij het menselijk lichaam te brengen zonder daarbij zijn respect voor de natuur en de toekomst van de mens uit het oog te verliezen. De meeste van Starcks ontwerpen worden eerst als unieke stukken vervaardigd en pas later in serie geproduceerd. Starck is mede door die alledaagse voorwerpen misschien wel de bekendste onder de hedendaagse designers.

Naast designer is Starck een internationaal vermaard architect. Wat voorbeelden van architectonische ontwerpen zijn openbare gebouwen als la Flamme van de Japanse Asahi-brouwerij, een kantorencomplex in Osaka en een winkelpand voor het Franse bedrijf Laguiole dat bestek produceert.

Zijn lijfspreuk is 'Less is more'.

biografie
Philippe Starck werd geboren in Parijs op 18 januari 1949 als de zoon van een vliegtuigontwerper. De Fransman Starck was al van jongsaf aan een enthousiast tekenaar. Regelmatig vertelt Starck hoe hij als jong kind zijn jeugd doorbracht onder de tekentafels van zijn vader en hoe hij eindeloos aan het knippen, plakken en schuren was en hoe hij fietsen, motorfietsen en andere objecten demonteerde om ze vervolgens weer samen te voegen.

Vanaf het midden van de jaren zestig kreeg Starck zijn opleiding aan de Écôle Nissin de Camondo in Parijs.

In 1965 won hij de meubelprijsvraag La Vilette.In 1968 kreeg hij van L. Venturi en later Quasar opdracht opblaasmeubilair te ontwikkelen. Ook begon hij zijn eerste bedrijf dat deze opblaasbare objecten produceerde.

In 1969 werd hij art director van de Pierre Cardin studio, waarvoor hij 65 meubelontwerpen maakte.

1970 Francesa Spanish (1970) (stoel)

In de jaren '70 werkte hij als zelfstandig ontwerper en maakte hij onder meer de interieurs voor de nachtclubs La Main Bleue in Montreuil in 1976 en Les Bains Douches in Parijs in 1978.

Gedurende 1976 en 1977 maakte hij een wereldreis.

1977 Easy Light (1977) (stoel)
1978 Dr. Von Vogelsang (1978) (sofa)

In 1980 stichtte hij in Parijs zijn eigen studio 'Starck Products', dat zijn eerdere ontwerpen verkocht en distribueerde.

In Frankrijk heerst het eclectisme: terwijl Garouste en Bonetti evolueren naar neo-barok, ontwikkelt Philippe Starck een globale methode die op de geïndustrialiseerde productie is gericht. Zij omhelst alle aspecten van het design (product, grafiek), maar eveneens interieur-architectuur en zelfs architectuur.

Starck, die over heel de wereld gebouwen ontworpen heeft, werd vooral in de jaren '80 bekend als designer van vele dagelijkse gebruiksvoorwerpen, die bijna altijd vernieuwend zijn en opvallen door hun speelsheid, hun gedurfdheid en hun nonconformisme.

In 1982 kreeg hij van François Mitterrand opdracht samen met vier andere ontwerpers de privé-vertrekken van de president in het Palais de L'Élysée opnieuw in te richten.

In 1984 ontwierp hij het interieur voor Café Costes in Parijs.
1984 ontwerp driepotige stoel Café Costes.

1985-1987 ontwerp woning Le Moult in Parijs.

Zijn ster bleef rijzen en al snel volgde een hele lijst projecten: het Royalton Hotel (1988) en het Paramount hotel (1990) in New York, het Delano in Miami en het Mondrian in Los Angeles, De Manin in Tokio (1985), en Teatriz in Madrid (1990). Hij maakte interieurs voor nachtclubs, winkels (Kansäi, Yamamoto, Bocage, Creeks en Hugo Boss) en restaurants, waarin hij zijn eigen ontwerpen verwerkte.

1988 ontwerp Ara-tafellamp voor Flos.

1989 ontwerpt het Nani Nani-kantoorgebouw in Tokyo.1990 ontwerp stoel Dr. Glob1990/1991 citroenpers Juici Salif1990/1991 het vergiet Max le Chinois1990/1991 Ontwerpt ketel Hot Bertaa voor Alessi.

1992 Ontwerpt het Le Baron Vert-gebouw in Osaka.

1992 Ontwerpt het Starck-paviljoen voor oosterse keramiek in het Groninger Museum.1994 ontwerp Lord Yo kuipstoel Driade.

1985-1987 ontwerp woning Formentera op de Balearen.

1994 ontwerp het houten Starck-huis.
1994 Ontwerp Lord Yo-kuipstoel.

In de jaren '90 ontwierp Starck ook elektronica voor Thomson, Saba en Telefunken, waarbij hij probeerde de technologie menselijker te maken. Zijn televisie Jim Nature (1994) voor Saba heeft bijvoorbeeld een ombouw van spaanplaat in plaats van plastic.1995 Moto 6,5 voor Aprilia1995/96 Dr. No

1996 ontwerp woning het Placido Arango Jr.-huis in Madrid.

1996 ontwerp opvouwbare stoel Miss Trip.1999 Stoel la Marie voor Kartell. Gemaakt uit 1 stuk transparant polycarbonaat.2000 Bubble Club, Kartell

2004 bekroond met de Lucky Strike Designer Award.

Starck erkent tegenwoordig dat veel van zijn ontwerpen aan overdesign leden, gedreven door de mode. Hij beweert nu een een groot voorstander van duurzaamheid te zijn.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 8.