kunstbus
Dit artikel is 09-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter Groeneveldt

Nederlands kunstenaar, aquarellist, schilder, tekenaar, keramist, ontwerper en aardewerkfabrikant, geboren 27 maart 1889 Batavia (hist. Indonesië) - overleden 19 oktober 1982 Noordwijkerhout.

Pieter Groeneveldt had een opleiding als kunstschilder genoten aan de Rijksacademie te Amsterdam onder Antoon Derkinderen en Nicolaas van der Waay.

Sinds 1923 is hij pottenbakker bij de Tegel- en Fayencefabriek Amphora te Oegstgeest, waar hij draailessen kreeg van Gerrit de Blanken.

Het aardewerk van Pieter Groeneveldt is onlosmakelijk verbonden met zijn bloemen- en plantenwinkel 'Sheherazade' die hij in 1923 aan het Noordeinde te Den Haag begint. Het sobere interieur, uitgevoerd in stemmige zwarte, gouden en grijze tinten, werd ontworpen door de Haagse binnenhuisarchitect Hendrik Wouda (1885-1947). Aan de muren hingen met goud versierde zwarte gordijnen en er stonden alleen dofzwarte bankjes en tafels.

Groeneveldt liet zich bij het 'nieuwe bloemschikken' vooral inspireren door de Japanse bloemsierkunst. Zo maakt hij naar voorbeeld van de oosterse dwergboompjes kleine rotstuintjes in plantenbakken van geglazuurd aardewerk en gebruikte hij als een van de eersten cactussen als sierplant. Nieuw voor Nederland was ook zijn idee om een orchidee compleet met plant in een bloempot te plaatsen, in plaats van de bloem af te knippen en in een vaas te zetten. (Japanse keramiek gebruikte, maar al snel zijn eigen vazen liet bakken bij Amphora te Oegstgeest.

In 1925 opende hij te Wassenaar zijn eigen werkplaats waar hij vooral vazen, voornamelijk voor zijn eigen bloemenwinkel produceerde. Zijn werk is herkenbaar aan de eenvoud van de vormen en de fraaie, veelal door Oost-Azië geïnspireerde, glazuren. Zo maakte hij naar oude Aziatische voorbeelden gebruik van druipglazuur waarbij op het onderste deel van de vaas druppels zijn gevormd en een deel van het aardewerk ongeglazuurd is gelaten.

In 1927 verhuist hij zijn werkplaats naar Voorschoten aan de Donklaan, waar in 1938 Groeneveldt Aardewerkfabriek Voorschoten wordt opgericht.

Na het faillissement in 1973 werd de fabriek overgenomen door Delfos dat zelf in 1987 failliet ging.

Website: www.pietergroeneveldt.nl, www.zilverbank.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 66.