kunstbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pietro Chiesa

Italiaanse designer, geboren 1892 Milaan - overleden 1948 Parijs

Een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse Art Deco. Zijn werk werd tentoongesteld op de Biennale van Monza in 1923, 1925, 1927 en 1930, de Biennale van Venetie in 1924 en 1925, de 'Exposición International de Barcelona' in 1929 en 1930 en op de decoratieve-kunsttentoonstellingen in Parijs van 1935 en 1937, Berlijn van 1937 en Buenos Aires van 1938. Hij bedacht eenvoudige vormen die toch een zekere monumentaliteit bevatten, zoals zijn staande lamp Luminator uit 1936 duidelijk illustreert. Bij de productie van zijn verfijnde glasontwerpen past hij slijp-, giet- en snijtechnieken toe.

Biografie
Na zijn studie in Grenoble en Turijn was hij werkzaam in het atelier van meubel- en interieurontwerper Gianbattista Gianotti.

In 1921 begint hij in Milaan zijn een eigen ontwerpbureau, de Botega di Pietro Chiesa, waar hij vooral glasontwerpen maakt.

In 1925 exposeert hij op de 'Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes' in Parijs waarna hij met Gustavo Pulitzer aan het ontwerp van de beglazing voor de Italiaanse marineschepen Saturnia, Vulcania, Conte Grande en Conte di Savoia werkt.

In 1927 sluit hij zich aan bij het genootschap 'Il Labirinto' samen met o.a. Gio Ponti, Michele Marelli, Tomaso Buzzi, Emilio lancia en Paolo Venini. Dit genootschap streefde er naar met kwaliteitsmeubilair in novecentostijl het effect van de decoratieve kunsten op de leefomgeving te vergroten. Zij presenteerden hunn werk op de Biënnale di Monza III waarbij Chiesa's bijdrage bestond uit ontwerpen met monochromatische geometrische patronen en opaalglas.

In 1933 sluit Pietro Chiesa zich met zijn Botega di Pietro Chiesa aan bij het door Gio Ponti en luigi Fontana in 1932 opgerichte Fontana Arte. Fontana Arte werd opgericht als aparte afdeling van het bedrijf Luigi Fontana. Zij begonnen meubilair, glaswerken en later lampen te ontwerpen en te vervaardigen. Fontana Arte werkt samen met veel beroemde internationale ontwerpers zoals Puppa, Gregotti, Sottsass, Riva en Magistretti en heeft daardoor al vele internationale ontwerpprijzen gewonnen. Pietro Chiesa was artistiek directeur van het bedrijf en ontwierp als zodanig zo'n 1500 prototypen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.