kunstbus
Dit artikel is 02-09-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pilastro

Pilastro (C.V. Reijenga's Apparatenbouw)

In 1955 begon de C.V. Reijenga's Apparatenbouw aan de Prinsengracht in Amsterdam naar voorbeeld van de String wandmeubelen de 'moderne wand- en boekenrekken' te produceren onder de naam Pilastro meubelen. Deze werden verkocht in meubelwinkels en De Bijenkorf. Onder die zelfde naam werd in dat jaar ook een serveerboy, 'vervaardigd uit nieuw materiaal', ten doop gehouden.

  Zie ook metalen boekenrekken, boekenplanken, schrijfbladen met en zonder laden, lectuurrekken, opbergbakjes waardoor men de vloeren van onze kamers zo prettig vrij kan houden! In fraaie kleuren als: rood, geel. groen, zwart, wit en grijs zijn deze luchtige meubelen ideaal in onze beperkte woonruimten. Pilastro Combinare brengt ook een keur van tafeltjes, serveerwagens, kapstokken, bloembakken, theebladen e.d. De showroom op de Prinsengracht wacht u.', - aldus een promotie in de Telegraaf van 1957.

In de jaren '50 ontwierp Coen de Vries de Pilastro Toonladder of Notenbalk kapstok.
Oorspronkelijk is dit type kapstok Model GW1, door Coen de Vries ontworpen in 1953 in ronde buis op de maat van een binnendeur voor een modelwoning van Goed wonen in Weesp. In eerste instantie was de kapstok uitgevoerd met 4 hoedenhaken en 14 kledinghaken van gebogen geplastificeerd stroomdraad, later met gestanste metalen haken. De kapstok werd verkocht in "de Sleutel", de eigen winkel van de Vries en in de Goed wonen winkels.
In 1954 is de kapstok door het Haagse bedrijf Devo in productie genomen in verschillende maten en kleuren en met rond en vierkant frame en met hoedenrekje en paraplubak.
Pilastro: Tjerk (Ted) Reyenga heeft de kapstok in 1955 in een gewijzigde/aangepaste vorm uitgebracht genaamd "Servo Muto" met een vierkant frame en in verschillende afmetingen.
Later hebben ook Artimeta en Tomado dit type kapstok in productie genomen. - bron: Britse onderneming verwerft belang in Nederlands bedrijf
Krantentitel: X Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
Datum, editie: X 09-07-1964, Dag
Naar uit Londen wordt vernomen heeft Copperad Ltd (een der grootste Britse ondernemingen op het gebied van verwarmingsapparatuur) een aanzienlijk belang verworven in de te Zwanenburg bij Amsterdam gevestigde Tjerk Reyenga NV. Dit bedrijf hield zich tot nu toe bezig met de vervaardiging van stalen kantoormeubelen. Het Nederlandse bedrijf zal onder nieuwe statuten Copperad-Pilastro NV gaan heten. Zijn produktieprogramma zal worden uitgebreid met het Copperad-assortiment van centrale verwarmingsapparatuur, voornamelijk ten behoeve van de gemeenschappelijke markt. Verder zal het bedrijf zijn programma van stalen meubelen blijven voeren. Van de zijde van Tjerk Reyenga NV verneemt het ANP dat deze vennootschap een geplaatst aandelenkapitaal had van ƒ200.000. Door de uitgifte van nieuwe aandelen aan Copperad Ltd is het kapitaal verdubbeld tot ƒ400.000. Waarschijnlijk zal het belang van Copperad later worden uitgebreid tot 75 procent. Het nieuwe produktieprogramma zal kunnen worden gerealiseerd met de bestaande machines. De nieuwe aktiviteit hangt niet rechtstreeks met het Nederlandse aardgas samen, zo werd desgevraagd nog meegedeeld.

De Pilastro wandrek-combinaties werden ontworpen door Tjerk (Ted) Reijenga. In 1966 ontwierp Tjerk Reijenga ook ligna E, dezelfde kastjes en planken maar nu liggend op aluminium houders, nu ook in niet primaire kleuren.

Pilastro nu zelfstandig (Van onze soc.-econ. red.)
De samenwerking tussen meubelfabrikant Pilastro en de Engelse onderneming Copperad, producent van verwarmingsapparatuur wordt beëindigd. Hun gezamenlijke dochteronderneming in Zwanenburg Copperad- Pilastro valt uiteen in twee zelfstandige ondernemingen Copperad en Pilastro. De beide ondernemingen zullen gescheiden precies dezelfde activiteiten ontwikkelen als tot nu toe gezamenlijk gebeurde. Voor de 60 man personeel heeft de verandering geen gevolgen. Allen zullen in dienst van de nieuwe n.v.'s hetzelfde werk blijven verrichten. Het is de bedoeling dat Copperad binnen niet al te lange tijd naar een ander pand in Zwanenburg zal vertrekken.
Het vrije volk : democratisch-socialistisch dagblad
Datum, editie: X 30-09-1967, Dag
Jaargang, nummer: X 22, 6852
Uitgever: X De Arbeiderspers


De productie van de wandrekken duurde niet lang meer voort.

  Zie ook vintage Pilastro op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 17.