kunstbus
Dit artikel is 03-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Plexiglas

Polymethylmethacrylaat (PMMA) is een polymeer van methylmethacrylaat. Deze transparante thermoplast is beter bekend onder de naam plexiglas.

Polymethylmethacrylaat laat ongeveer 90% van het licht door en wordt daarom vaak gebruikt ter vervanging van glas, ten opzichte waarvan het een aantal voordelen biedt:
. het is lichter;
. het versplintert niet;
. het is eenvoudig in allerlei vormen te produceren;
. het laat meer licht door dan gewoon glas.

Er zijn ook nadelen:
. het is minder hard dan glas en daardoor gevoeliger voor beschadiging (krassen);
. zonder de nodige additieven laat het ultraviolet licht door (kan afhankelijk van de toepassing ook een voordeel zijn);
. het is minder hittebestendig dan glas.
. het is zeer brandbaar.

Ramen, die vaak wat klappen te verwerken krijgen, zoals in ijshockeystadions, worden vaak van polymethylmethacrylaat gemaakt. Net door deze eigenschap kwamen de passagiers bij de Kabeltreinramp in Kaprun vast te zitten in de afgesloten wagons. Een andere toepassing is bijvoorbeeld in aquaria. Het wordt soms ook gebruikt in dvd's, maar het duurdere polycarbonaat is daar geschikter voor.

De polymethylmethacrylaten worden ook gebruikt in de tandheelkunde bij de vervaardiging van een losse prothese en bij de eerste generatie van composietvullingen.

Productie
De grondstoffen voor polymethylmethacrylaat zijn aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Hoewel dit niet de vriendelijkste stoffen zijn, is het eindproduct onschadelijk. Bij een temperatuur boven de 450°C verbrandt polymethylmethacrylaat volledig tot koolstofdioxide en water. Het productieproces werd in 1928 in verschillende laboratoria in Europa onafhankelijk van elkaar bedacht en in 1936 werd het door de Amerikaanse firma Rohm and Haas op de markt gebracht.

Plexiglas in plaatvorm is voor de doe-het-zelver vrij eenvoudig te bewerken:
. Het is te zagen met een fijne figuurzaag die met zeep is ingesmeerd.
. Na verwarmen in een matig warme (150°C) oven is het in elke gewenste vorm te buigen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Polymethylmethacrylaat.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.