kunstbus
Dit artikel is 06-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Preben Fabricius

Deense vormgever, geboren in 1931 in Odense - overleden in 1984 in Kopenhagen.

Preben Fabricius (1931-1984) en Jorgen Kastholm (1931) zijn beiden geboren in Denemarken en liggen samen aan de oorsprong van meubelen van grote kwaliteit tussen 1962 en 1970. Eerstgenoemde is interieurarchitect, laatstgenoemde was kunstsiersmid vooraleer hij architectuur en binnenhuisarchitectuur ging studeren. Beiden hebben talrijke prijzen op hun naam staan en zagen hun meubelen uitgestald op talrijke tentoonstellingen.

Biografie Preben Fabricius
Na een timmermansopleiding (bij Arne Vodder/Nill Vodder) studeerde Fabricius van 1954 tot 1957 aan de Skolen for Boligindretning (school voor binnenhuisarchitectuur) in Kopenhagen waar hij ook Jorgen Kastholm ontmoet.

Van 1957 tot 1964 werkt hij als binnenhuisarchitect bij Ole Hagen.

Vanaf 1961 had hij (met Jørgen Kastholm) een eigen ontwerpburo in Kopenhagen en werkt hij samen met verschillende Deense meubelfabrikanten.

1962 Scimitar stoel (voor Ivan Schlechter)
Deze stoel met zijn scimitar-vormige voet (scimitar is een Turks woord voor kromzwaard) was het begin van een bloeiende designcarrière voor Jørgen Kastholm en Preben Fabricius.

1964 Bird chair FK 6725 (door Walter Knoll en Alfred Kill)
Met deze stoel breken beide ontwerpers definitief door. De FK kuipfauteuil van ontwerpers Preben Fabricius en Jörgen Kastholm behoort met zijn typische tulpenvorm inmiddels tot de klassiekers in het meubeldesign. De modellenreeks is verkrijgbaar in twee verschillende rughoogten. Op originele wijze op drie poten of op moderne wijze met vijf poten.

Tot 1984 is Fabricius leraar aan de School voor binnenhuisarchitectuur in Kopenhagen.

Jörgen Kastholm
Prof. Jörgen Kastholm werd in 1931 in Denemarken geboren. Hij leerde het siersmeedwerk in 1953 en volgde van 1955 tot 1958 een studie architectuur en binnenhuisarchitectuur aan de Hoge school voor Techniek in Frederiksberg.
In 1961 richt Jorgen Kastholm zijn eigen bureau op waarmee hij zich voornamelijk richt op meubelontwerp.
Eind jaren '60 nam hij deel aan verscheidene tentoonstellingen in Amerika en Europa en ontving in 1969 de Bondsprijs "Gute Form", waarna vele onderscheidingen nog volgden.
In 1975 wordt hij leraar aan de Gesamthochschule Wuppertal, waar hij een jaar later professor wordt in meubeldesign en produktontwikkeling.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.