kunstbus
Dit artikel is 20-10-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raak Lichtarchitectuur

Amsterdamse lampenfabriek samen met een aantal oud collega's opgericht in 1954 door Carel O. Lockhorn, die daarvóór werkzaam was bij de Lichtdivisie van Philips Nederland in Eindhoven. Naast de vestiging in Amsterdam was er ook een filiaal in Eindhoven.

De term lichtarchitectuur werd destijds als volgt omschreven: "verlichting adviseren, welke zich aanpast aan de architectuur en deze ondersteunt".

In 1961 ontwierp Frank Ligtelijn (1933), docent edelsmeden aan de Kunstacademie van Arnhem, de vloerlamp Globe, de lamp was 'raak' getroffen en het begin van het kenmerkend Raak gezicht. Er kwamen andere Globe lampen, hanglampen en wandlampen. Kenmerkend voor Raak, zijn de mooie goed afgewerkte materialen. De bol van de Globe was niet van plastic maar van blank of gerookt glas afkomstig van het Duitse Pfeil & Putzler. Andere ontwerpers voor Raak waren onder andere Nanny Still-Mackinney, Nan Platvoet, Nico Kooy, Tapio Wirkkala, Jan Jaspers Fayer, Ger Vos, Ru Melchers, Maija Liisa Komulainen en Li Helo.

Raak ontwierp innovatieve lichtproducten, meestal in een ingetogen en doelmatige design. Deze werden gefabriceerd in de FAK-metaalwarenfabriek in Kortenhoef, die in 1965 door 'Raak' werd overgenomen.

In 1974 verkocht Lockhorn Raak aan het ITT concern en bleef tot eind 1977 als directeur aan het bedrijf verbonden.

In 1980 verhuisde het bedrijf met 220 werknemers naar Aalsmeer en werkte samen met de verlichtingsfabrikant BIS onder de naam BISRaak.

In 1986 werd de naam om praktische redenen in Raak Licht B.V. veranderd. In datzelfde jaar werd het bedrijf teruggekocht van ITT, waardoor het weer zelfstandig werd.

Het productenprogramma kreeg een zakelijke uitstraling in een beperkt kleurenpalet: zwart, grijs en wit. Dit wordt goed geïllustreerd door de serie halogeenspots die npk-design in 1986 voor het bedrijf ontwikkelde.

Centrum voor Lichtarchitectuur
In 1999 vestigde Raak zich in sterk afgeslankte vorm, samen met Artilite en Indoor, in het Centrum voor Lichtarchitectuur (CLA) in Drachten. Het Centrum voor Lichtarchitectuur, opgericht in 1999, was hierdoor in staat om binnen verlichtingsprojecten te voorzien in een groot deel van de behoeften. Sindsdien is het Centrum voor Lichtarchitectuur uitgegroeid tot een inspirerende en voorwaardenscheppende omgeving voor iedereen die professioneel en planmatig met licht omgaat. De programma's van de drie merken vullen elkaar perfect aan en vormen geen onderlinge bedreiging. Met behoud van haar eigen identiteit kan Raak zich volledig richten op het planmatig verlichten van projecten. De synergie tussen de merken binnen het CLA staat garant voor een optimaal resultaat. - (www.cla.nl)

Raak richt zich op het planmatig verlichten van projecten. waarvoor een compleet nieuw armaturenprogramma werd ontwikkeld door Hermien Snijders-de Vogel, Bert Sikkens en Egbert Keen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.