kunstbus
Dit artikel is 11-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raymond Savignac

Franse graficus en kunstenaar, geboren 6 november 1907 in Paris - overleden 21 oktober 2002 in Trouville-sur-Mer (Calvados).

Raymond Savignac is een van de grootste afficheontwerpers van Frankrijk. Zijn omvangrijke oeuvre affiches wordt gekenmerkt door een uitbundig kleurgebruik, surrealistische voorstellingen in een typisch Franse stijl, maar met een scherp gevoel voor humor die universeel genoemd kan worden.

Hij heeft veel gewerkt voor internationale bedrijven als Olivetti, Air France, SNCF, RATP, Unicef, Aspro, Bic, Citroën, Olivetti, Renault, Perrier, Verigoud, Frigéco, Maggi. Daarnaast was Savignac actief voor tal van musea en culturele instellingen in Buenos Aires, Helsinki, Montreal, München, New York, Osaka, Parijs, Toulouse en Zürich.

Savignac noemde zijn affiche's: "het meisje van de straat, populair en aristocratisch, bloem van het plaveisel en koningin van de schuttingen."

Biografie
In 1922 gaat Savignac als scout en schetser werken voor de Compagnie des Transports Parisiens. In 1924 stapt hij over naar het reclamebureau Lortac waar hij de 'ideeënman' is en werd hij assistent van A.M. Cassandre.

In de jaren '30 tekende hij cartooneske affiches in de stijl van Cassandre, maar minder picturaal.

Savignac was tegen de opkomende wijze van het gebruik van meerdere grafische elementen en had als motto: 'één beeld voor één idee'. Zijn posters waren vaak ontleend aan de films van Charlie Chaplin en Buster Keaton, en de surrealistische elementen omschreef hij zelf als een 'visueel schandaal'.

Zijn beroemdste meisje in Frankrijk was het affiche met de roze koe voor de zeep Monsavon, eind jaren veertig. De koe met de mooiste ogen ter wereld.

Het bekende zwart-gele logo, met het jongetje met de Bic, werd in 1961 ontworpen door Raymond Savignac. Tot vandaag blijft dat symbool overeind.

In 1964 won hij de Martini-prijs voor zijn Vite Aspro-poster.

In 1969 ontwierp hij het decor en de kostuums voor het toneelstuk L'Avare van de Comédie-Française.

Hij publiceerde in 1975 een autobiografie en in 1987 'Savignac de A à Z'.

De Franse ontwerper Raymond Savignac overleed ruim drie weken voor de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk in De Beyerd, centrum voor beeldende kunst in Breda. Savignac bleef tot op hoge leeftijd actief. Volgens directeur Tiesing van De Beyerd ontwierp hij een jaar eerder in opdracht van de Nederlandse ontwerper Anton Beeke nog een affiche over de Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec.

De affiches van Raymond Savignac zijn in grote getale te vinden aan het strand van Trouville. Ze zijn geplaatst langs prachtige houten vlonders voor de wandelaars.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.