kunstbus
Dit artikel is 21-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Riccardo Dalisi

Italiaanse designer, geboren 1 mei 1931 in Potenza.

Dalisi, medeoprichter van Global Tool, wordt wel een poëtisch ontwerper genoemd, met als inspiratiebron het werk van Gaudi en als specialiteit het vormgeven in glas. Dalisi is auteur van vele boeken en maakte onderscheidende ontwerpen, in de jaren '80 o.a. meubels voor Baleri en Zanotta, waaronder de stoel Pavone (1986), en de Napolitaanse koffiezetter van Alessi, waarvoor hij in 1987 de Compasso d'Oro ontving en glazen voor Ritzenhoff.

Biografie
Riccardo Dalisi studeerde in 1957 af in architectuur aan de universiteit van Napels, waarna hij er als hoogleraar doceert.

Als één van de leidende ontwerpers uit het zuiden van Italië werkte hij aan vele projecten, zoals de handelsbeurs van Napels (1965) en de universiteit van Messina (1966).

Begin jaren '70 was hij betrokken bij de groep Radical Design in Napels en experimenteerde hij met 'tecnica povera' door groepen vormgevers te laten samenwerken met straatkinderen in de armere delen van de stad. Dergelijke doe-het-zelf-projecten waren bedoeld om de creativiteit en individuele expressie in het design nieuw leven in te blazen. Dit onderzoek vormde de basis voor de discussie over Anti-Design. Dalisi schreef verschillende boeken over Anti-Design, waaronder L'Architettura della Imprevedibilità (Onvoorspelbare architectuur) in 1969 en Architettura d'Animazione (Geanimeerde architectuur) in 1974.

In 1973 kwamen diverse vertegenwoordigers van Radical Design bijeen in het gebouw van het tijdschrift Casabella, waarover Alessandro Mendini de scepter zwaaide. De ontmoeting leidde tot de oprichting van Global Tools in 1973. Door de zeer gevestigde grondregels van het design in twijfel te trekken, legden mensen als Andrea Branzi, Riccardo Dalisi, Mendini, Sottsass en Lapo Binazzi (1943) de theoretische fundamenten waaruit eind jaren '70 begin jaren '80 het postmodernisme ontstond. Een jaar later werd deze school van radicale architectuur al weer ontbonden en was de discussie korte tijd minder heftig.

Met Filippo Alison (geb. 1930) organiseerde hij 'Minimal Arts' en publiceerde hij in 1979 een boek over Antonio Cornet y Gaudi, een lofzang op de expressiviteit van diens architectuur en ontwerpen.

In ontwierp Dalisi exclusief meubilair voor Zanotta en het koffiezetapparaat Cafettiera Napoletana (1987-1988) voor Alessi. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 73.