kunstbus
Dit artikel is 12-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Hutten

Richard Hutten (1967)DomoorNederlandse productontwerper,

Richard Hutten is één van Nederlands internationaal succesvolste ontwerpers. Met zijn eigen designstudio maakt hij meubel-, product-, interieur- en tentoonstellingsontwerpen. Philippe Starck gebruikte enkele van zijn ontwerpen in de interieurs van het Delano Hotel in Miami en het Paramount Hotel in New York.

No sign of design
Richard Hutten is een conceptueel ontwerper en construeert aan de hand van eisen waaraan een product volgens hem moet voldoen; zijn ontwerpen zijn dan ook in te delen bij het functionalisme. De fundamentele vragen naar het wat, waarvoor en hoe vormen de rode draad in zijn oeuvre. De basale uitwerking van de antwoorden levert een eigenzinnige, stevige vormentaal op die door Hutten zelf wordt gekwaliliceerd als 'No sign of design'.

Tafelconcept
Richard Hutten studeerde in 1991 af aan de afdeling Wonen van de Design Academy in Eindhoven met het 'Tafelconcept', Het object bestaat uit verscheidene tafels, basaal van vorm, die door variatie in schaal geschikt zijn voor verschillende 'woonfuncties': tafels om aan, op of onder te zitten, te liggen of te staan. Het ontwerp is exemplarisch voor zowel Huttens ontwerpmethode als zijn opvattingen over design. Uit het eindexamenproject ontstond een serie houten meubelen die internationaal erkenning kreeg.

Direct na zijn opleiding begon hij zijn eigen ontwerpstudio in Rotterdam. Internationale erkenning kwam met ontwerpen als The Cross en S(h)it on it (1994). Inmiddels zijn Huttens ontwerpen opgenomen in verschillende museumcollecties, waaronder die van het Museum of Modern Art in San Francisco.

Het maken, de ambachtelijke ervaring van het productieproces is onderdeel van zijn ontwerpmethode. Fascinatie voor het productieproces leidt tot nieuwe wegen. De techniek van het rotatiegieten stelde hem in staat een stoel te ontwerpen waarin vorm, materiaal en constructie een onlosmakelijke eenheid vormen. Het systematische doordenken van deze methode leidde hem weer een stap verder: niet de stoel, maar de mal wordt ontworpen. De vorm van de stoel is daar een afgeleide van. Als het principe is uitgetest ligt de weg open voor een nieuwe serie ontwerpen gebaseerd op dat idee.

Zijn fundamentele aanpak en basale vormgeving geeft zijn ontwerpen een universeel en multifunctioneel karakter. Het zitobject is ontworpen voor een specifiek eisenprogramma: zoals tuinmeubilair dat door de bezoekers van het Centraal Museum versleept kan worden. Buiten deze context functioneert de Skippy even goed en is door een kleine ingreep ook als lamp leverbaar.

Hutten produceert veel van zijn ontwerpen zelf. Al is het niet van principieel belang of de ontwerpen door zijn eigen werkplaats of door een fabrikant worden uitgevoerd. Wel blijft hij voor alles een meubelmaker. Zoals in zijn eindexamenwerk het begrip wonen wordt herleid tot het concept tafel, vertaalt hij zijn interieuropdrachten naar het ontwerpen van objecten die de indeling, het gebruik en de sfeer van de ruimte bepalen. Lange houten tafels en stevige kunststofstoelen geven het restaurant van het Centraal Museum een 'middeleeuws' karakter, Knaloranje tafels en stoelen op wielen markeren 'de plek' van het verrijdbare kantoor van de Stichting Rotterdam Culturele Hoofdstad.

In Japan brak hij eind jaren '90 door. Zijn stoel Sexy Relaxy en andere producten worden er sindsdien geproduceerd. In Zuid-Korea werkt hij momenteel met architectenbureau MVRDV en de Design Academy Eindhoven aan een gebouw en een lesprogramma voor de 'Richard Hutten Design Academy'.

Design Academy in Seoul
In opdracht van het Koreaanse bouwconsortium Rhea Corporation gaan Richard Hutten en MVRDV in de Zuid-Koreaanse stad Seoul een designacademie bouwen die naar Hutten zal worden vernoemd. De school wordt een onderdeel van een shoppingmall van 140.000 m2. Richard Hutten geniet grote bekendheid in Japan, een Japans bestuurslid van de Rhea Corporation zat dan ook achter het idee van de Academy. Richard Hutten zal voor de nieuwe Design Academy, die in 2008 open zal gaan, ook het lesprogramma samenstellen. Hievoor zal hij met de Eindhovense Design academy samenwerken. Eerder werkte Richard Hutten samen met MVRDV voor het Studio Thonik gebouw in Amsterdam.

2005 Onlangs had Richard Hutten een tentoonstelling in de Axis Gallery in Tokio en de door Japan reizende Dick Bruna tentoonstelling werd ook ingericht door Hutten.

Kunsthal Rotterdam - 'Richard Hutten: Homo Ludens'
De Kunsthal Rotterdam presenteert van 9-6 t/m 7-10-2007 met de tentoonstelling 'Richard Hutten, Homo Ludens' het eerste grote overzicht van het werk van deze internationaal succesvolle ontwerper. Naast meubels, producten en interieurontwerpen zijn ontwerptekeningen en schetsen te zien die zijn denk- en werkproces duidelijk maken. Een wereldkaart laat zien waar Hutten komt, wat hij doet en waar zijn producten verkocht en geproduceerd worden. De Kunsthal gaf Hutten de opdracht de tentoonstelling zelf vorm te geven. Het resultaat is er naar, de tentoonstelling laat de overtuigende, typerende hand van Hutten zien. Niet alleen mooie Berlage krukjes, ook een 'twijfelglijbaan' waar zowel links als rechts vanaf gegleden kan worden en kleine 'olifantpoefjes' bieden, naast niet eerder getoond werk, een volledig retrospectief.
Zijn recente projecten, een collectie zilver voor het Parijse Christofle en de inrichting van een door MVRDV ontworpen gebouw in Amsterdam, zijn tijdens de tentoonstelling voor het eerst in Nederland te zien.

Website: www.richardhutten.com


Pageviews vandaag: 52.