kunstbus
Dit artikel is 03-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob Eckhardt

Rob Eckhardt (1953)

Nederlandse meubelontwerper,

Biografie
Na zijn studie aan de afdeling Bouwkunde en Architectuur van de voormalige Technische Hogeschool in Delft, vestigde Rob Eckhardt zich in 1980 als zelfstandig architect.1982 Karel Doorman - Chaise logue, verchroomd buisframe, katoenen bekledingAl vrij snel kwam hij in contact met een aantal mensen die zich bezighielden met de verbouwing en inrichting van diverse Amsterdamse caf├ęs. Langs deze weg kreeg hij de opdracht om een compacte stoel te ontwerpen voor een discotheek. Dit resulteerde in de fauteuil 'Dolores' waarmee Eckhardt onder meer de aandacht van het magazine Avenue op zich wist te vestigen. De meubelindustrie toonde echter weinig belangstelling. Reden voor Eckhardt om naast het ontwerpen van interieurs voor winkels, woningen en uitgaansgelegenheden in 1982 in het centrum van Amsterdam een winkel te openen teneinde zijn ontwerpen zelf aan de man te brengen.

1983 - Groeten uit Holland (From Holland with love)
Asymetrische stoel met een frame van vierkant metalen buis. Zowel de zitting als de armleggers zijn in dezelfde stof bekleed. De Rug is voorzien van een motief. Het uit 1983 daterende ontwerp 'Groeten uit Holland' is gebaseerd op de vorm van een tulp. Uitgangspunt was dat de stoel in serie geschakeld een golf moest vormen. Daarnaast wilde Eckhardt in ieder geval een stoel vervaardigen waarin men niet alleen rechop kon zitten maar ook kon liggen. In zijn eerste schetsen ging hij nog uit van symetrische vormen. Op het laatste moment kreeg hij een ingeving om twee aparte armleggers toe te passen die zowel in hoogte als in vorm van elkaar verschilden. Daarmee kreeg de stoel het karakter van een ontluikende tulp. Om dit idee te accentueren werd de rug voorzien van een andere bekleding met een tulpenmotief, exclusief ontworpen door Cubic3 Design uit Den Haag.

Ook ontwierp hij een poef met kleine rugleuning waarop hand beschilderde stoffen van Maarten Vrolijk werden toegepast.

Verschillende van zijn 'postmoderne' ontwerpen werden tot voor kort geproduceerd door de toonaangevende meubelfabriek Pastoe. Nadat Pastoe zich afwendde van de vormtaal van de vroege jaren tachtig, werd de productie van zijn meubels overgenomen door Gebroeders van der Stroom.

1985 Onze Jongens - Kast, zwart hoogglans laminaat, met verchroomde buis, en perspex planken.

Eckhardt en zijn partner Goos Leeuwenstein sloten halverwege de jaren negentig hun winkel, waarna zij zich weer exclusief toelegden op architectonische projecten. In 2000 zijn zij verhuisd naar Friesland, waar het merendeel van hun opdrachten vandaan kwamen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 579.