kunstbus
Dit artikel is 05-11-2014 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Sonneman

Amerikaans New Yorkse ontwerper en producent van voornamelijk lampen.

In 1961, drie dagen na zijn vertrek bij de Marine op 19-jarige leeftijd, solliciteert Sonneman op een advertentie van een lichtwinkel in de New York Times. Dit was de winkel van George Kovacs aan de Upper East Side van Manhattan waar hij als enig personeelslid kwam te werken. Zijn ouders zaten al in de meer traditionele verlichting, maar bij Kovacs leert hij het modernisme kennen en wordt hij daardoor gegrepen.

In 1967 richtte hij zijn eigen bedrijf 'Sonnenman' op en ontwierp hij lampen voor warenhuizen als Bloomingdale's en Macy's. Veel van deze lampen worden nu als klassiekers van de moderne tijd beschouwd.

In 1974 richt Sonneman de 'Sonneman Design Group' op waarmee hij voor gerenommeerde merken als o.a. Lightolier, Sunbeam Appliance, Singer, Stanley Furniture, Brueton, Goody Products, Lifetime Brands etc. ontwerpt.

In 2003 richt hij met de partners David Littman en Sonny Park 'Sonneman--A Way of Light' op.

De ontwerpen van zijn opgenomen in de collecties van onder meer het Museum of Modern Art, Chicago Art Institute, Cooper-Hewitt National Design Museum, UCLA Exhibition on Design, Karnette County Art Museum en the Houston Contemporary Arts Museum.

Sonneman heeft les gegeven aan Stanford University, Pratt School of Architecture, Parsons School of Design, Philadelphia College of Art and UCLA. Hij leverde ook bijdragen aan Chrysler en Toyota projecten aan het Art Center, Pasadena College of Design en bewees diensten aan Nissan Design Advisory Board. ook was hij directeur en CEO bij Ralph Lauren Home Product Development van 1999-2005.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.