kunstbus
Dit artikel is 22-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robin Day

Engelse meubelontwerper, geboren 25 mei 1915 in High Wycombe Buckinghamshire.

Hij was een van de ontwerpers verantwoordelijk voor het creëren van een Britse meubelstijl in het midden van de 20ste eeuw. Zijn grafische werk en meubels inspireerden naast vele anderen ook het werk van de Eames, toegewijd aan de moderne filosofie dat goed ontworpen meubelen, in massa geproduceerd tegen redelijke prijzen, de kwaliteit van het leven verbeteren en het optimisme verstevigen in herstel van het land na de tweede wereldoorlog. Samenwerkend met zijn vrouw Lucienne, een veelgeprezen textielontwerper gaf Robin Day Engeland de reputatie van als het al niet het belangrijkste centrum van design is, dan in ieder geval een land is waar goed werd ontworpen en dit gewaardeerd werd.

Biografie
Robin Day kreeg een opleiding in het bouwen van meubels aan een technische hogeschool en kreeg in 1935 een beurs voor het Royal College of Art in Lond waar hij een graad behaalde in 1938.

Robin Day is begonnen als expositie-ontwerper en grafisch en industrieel vormgever. In 1942 trouwde hij met textielontwerpster Lucienne Conradi en opende met haar een eigen buro. Het hieropvolgende jaar produceerde hij samen met Clive Latimer (geb. 1915) een serie opbergmeubels van aluminium en gebogen hout, waar hij een prijs mee won in 'The Low Cost Furniture Competition' van het Modern Museum of Art.

Nu hij internationale reputatie begon te krijgen, werd hij benaderd door het Britse bedrijf 'Hille' om een eetkamer te ontwerpen voor de 'British Industry Fair' van 1949. In 1950 werkt hij aan de huisstijl en werd hij de 'Directeur van Ontwerp' voor het bedrijf Hille waar hij tot het einde van zijn carriere zou blijven werken. Day begon met het opbouwen van een image voor Hille nauw verwant aan Amerikaanse bedrijven als Knoll en Miller.

De 'Hillestak' stoel werd meteen bij het verschijnen in 1950 zeer populair en een alom aanwezig ikoon van de opkomende Britse stijl. Het bestond uit een stuk in zitting en rug gebogen gedragen door een buisvormig stalen basis.

In 1951 won Robin Day op de Triënnale van Milaan een gouden medaille voor een interieur bestaande uit kasten, stoelen en een bureau. Lucienne Day won hier ook een gouden medaille voor haar textiel-ontwerpen. In datzelfde jaar ontwierp Day het paviljoen 'Homes and Gardens' voor het 'Festival of Britain'.

Day's 1963 eenvoudig van polyproleen vervaardigbare spuitgegoten stapelbare 'Polyprop' stoel werd wereldwijd een van de meest succesvolle stoelen van deze periode. Het was een van de eerste meubelstukken die de mogelijkheden voor massaproductie van thermoplast optimaal benutte. Sinds de aanvang van de productie in 1963 zijn er maar liefst 14 miljoen exemplaren verkocht in 23 landen, waarmee het een van de meest verkochte moderne ontwerpen van de 20e eeuw is.

Andere populaire stoelen waren de 'Mark I' uit 1961 en de 'Mark II' uit 1962.

Voor andere maatschappijen heeft Robin Day o.a. radio's en TV's en een vliegtuiginterieur ontworpen. Voor de 'Barbican Arts Center' in Londen en de 'Royal Festival Hall' heeft hij de publieke zitplaatsen gemaakt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.