kunstbus
Dit artikel is 11-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rodney Kinsman

Engelse meubelontwerper, geboren 1943 in Londen.

Na zijn studie meubelontwerp aan de Central School of Art in Londen richtte hij in 1966 met Jurek Olejnik en Bryan Morrison OMK Design op. Deze groep produceerde meubelen, zoals de met vinyl beklede schuimrubberen 'F Range' (1966), en leverde ontwerpen aan de Habitat-winkels van Terence Conran.

Kinsman was de voornaamste ontwerper van de groep en ontwierp o.a. de succesvolle stoel Omkstack (1971), de belichaming van de high-techstijl van de jaren '70. Een rationeel ontwerp bestemd voor grootschalige massaproductie door de Italiaanse fabrikant Bieffeplast - een samenwerkingsverband dat nog altijd bestaat. Van zijn hand zijn ook het vitrinesysteem Graffiti (1981) en de lijnen Vienna (1984) en Tokyo (1985).

In 1981 ontwierp hij in samenwerking met Peter Glynn-Smith voor Gatwick Airport zijn eerste openbare zitmeubelsysteem, de Transitlijn. Een onbrandbaar metalen systeem in een golvende, ritmische vorm.

In 1983 werd hij lid van de Society of Industrial Artists and Designers en in 1988 Honorary Fellor van het Royal College of Art.

In 1989 kwam zijn zitmeubelsysteem 'Trax' voor luchthavens/stations uit'

Voor Expo '92 ontwierp hij het bankje Seville van geëxtrudeerd aluminium.

Kinsman laat zich niet beïnvloeden door de heersende mode maar streeft naar meubilair dat zijn aantrekkingskracht lang zal behouden door een goede technologische achtergrond.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.