kunstbus
Dit artikel is 08-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ron Arad

Ron Arad: The Dogs Barked, De Pury & Luxembourg Zürich (November 24 - February 3, 2007).

blo-void, oh-void silicon, oh-void acrylic, oh-void corian

ron arad interview hotel duomo rimini

Israëlische architect en designer, geboren 1951 Tel Aviv, Israël.

Arad raakte vooral bekend door zijn volstrekt persoonlijke vormentaal die tot uiting komt in de talloze stoelen, tafels, kasten en architectonische projecten die hij vanaf de jaren tachtig wereldwijd realiseerde.

Kenmerkend voor veel van zijn ontwerpen is de rauwe, onafwerkte behandeling van de verschillende soorten metaal die hij voor zijn stoelen gebruikt. Ook de enorme omvang van veel van zijn stoelen maken een stoel van Ron Arad direct herkenbaar. Dit komt in de titels van zijn meubels terug, Big Easy, Well Tempered Chair en Litlle Heavy zijn in dit verband sprekende voorbeelden.

Arads werk is altijd experimenteel, lijkt op het eerste gezicht het werk van een beeldend kunstenaar, maar is toch vaak verrassend comfortabel. Een paar van zijn ontwerpen worden, in een beperkte oplage gecommercialiseerd.

Hij heeft meubilair en verlichting ontworpen voor vele (hoofdzakelijk Italiaanse) bedrijven, zoals Alessi, Vitra, Flos, Artemide en Kartell. Zijn opmerkelijkste industriële ontwerpwerken omvatten de stapelbare stoel Tom Vac (1998) voor Vitra, en de Bookworm (1997) en de stoel Fantastic Plastic Elastic (1998) voor Kartell. Veel van deze werken zijn te zien in het NY Metropolitan Museum of Art, het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Victoria & Albert Museum in Londen en het Vitra Design Museum, in Duitsland.

Hij ontwierp het interieur van onder meer het Belgo restaurant in Londen, de Adidas winkel in Parijs en de futuristische foyer van The Opera House in Tel Aviv.

Zijn minder bekende architecturale werken omvatten het hoofdkantoor van Maserati en de Selfridges Technology Hall in Londen.

Biografie
Ron Arad studeerde van 1971 tot 1973 aan the Jerusalem Academy of Art.

In 1973 verhuisde Ron Arad naar Londen waar hij tot 1979 studeerde aan de Architectural Association, School of Architecture, in Londen bij Peter Cook.

Hij werkte kort bij een architectenbureau, waarna hij in 1981samen met Dennis Groves en Caroline Thorman een design studio 'one off Ltd.' (in het Engels een populaire uitdrukking voor 'iets unieks') in Covent Garden begon. Daar begint hij met de ambachtelijke productie van zijn onconventionele, vooral uit plaatstaal aan elkaar gelaste meubels, die worden gekenmerkt door een zeer sculpturaal karakter. In de toonzaal werd naast zijn eigen werk ook werk getoond van onder andere Tom Dixon en Danny Lane.

Hij brak door met de in eigen beheer geproduceerde stoel Rover, gemaakt van leer uit afgedankte auto's. Zijn handgemaakte ontwerpen uit die tijd zijn een combinatie van hightech materialen en gevonden voorwerpen.

In 1989 stichtte Ron Arad samen met de Canadese architecte Alison Brooks een architectuur en design praktijk in Chalk Farm, 'Ron Arad Associates Ltd.'.

Sinds het einde van de jaren '80 ontwerpt hij ook meubels en objecten voor serieproductie.

Ron Arad is vooral bekend om zijn meubelen maar was ook interieur ontwerper. Zo was een van zijn projecten de foyer van het operagebouw in Tel Aviv (1990).

In 1993 veranderde 'One Off' in Ron arad Associates.

In 1994 start hij de 'Ron Arad Studio' in Como, Italie.

Van 1994 tot 1997 was Arad Professor in design op de Technische Hogeschool in Wenen.

In 1997 werd Arad Professor industrieel- en meubelontwerp aan 'the Royal College of Art' London en aansluitend aan de Architectural Association.

De 'Bookworm' van Kartell uit 1997 is een flexibele strip die als boekenplank in vrijwel elke gewenste vorm tegen de wand geschroefd kan worden.schommelstoel / rocking chair, Oh Void 2, 2004, Foto Tom Vack

Momenteel is hij hoofd van de afdeling Design Products bij het Royal College of Art.

Hij is ook de jongere broer van de Israëlische violist Atar Arad.

Tentoonstellingen:
1984 Galerie Zeus, Milaan
1987 Dokumenta 8, Kassel
1990-'95 'Ron Arad - Sticks & Stones', Vitra Design Museum, Weil am Rhein
1996-'98 'Ron Arad and Ingo Maurer', Spazio Krizia, Milaan
2000 'Before and after now', Victoria & Albert Museum, Londen
2000 'Not made by Hand, not made in China', Gallerie Gio Marconi Milaan

Websites:http://www.ronarad.com/, designmatcher.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 752.