kunstbus
Dit artikel is 17-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rudolf Wolf

Rudolf (Rudi) Wolf

Nederlands architect en beeldhouwer, geboren 1 december 1919 Amsterdam - overleden 7 oktober 1989 Amstelveen

Rudolf Wolf kan met Friso Kramer en Wim Rietveld tot de belangrijkste industriƫle ontwerpers van Nederland worden gerekend. Na een korte periode op diverse architectenbureaus legde hij zich midden jaren vijftig van de twintigste eeuw toe op meubelontwerpen voor diverse fabrikanten.

Rudolf Wolf werd in korte tijd internationaal erkend als de Nederlandse stoelenspecialist en maakte furore als visionaire stoelenfilosoof. Hij was een fervent aanhanger van Bauhaus en de Japanse wooncultuur. "Elke ruimte wordt meer leefbaar naarmate er minder in staat" Ofwel, less is more.

Wolf noemde zichzelf architect, industrieel ontwerper en een 'constructivist'. Hij was een veelzijdig ontwerper. In de loop der jaren ontwierp hij stands, interieurs, brommers, auto's, verpakkingen, briefpapier en zelfs ovens.

Biografie
Hij kreeg een bouwkundige en een grafische opleiding, waarna hij ging werken op de lichtafdeling van Philips. Hier maakt hij kennis met alle facetten van het ontwerpvak: een goede kennis van materialen en productietechnieken, een praktische kijk op hedendaagse opvattingen in ontwerpen en het inrichten van zowel particuliere als bedrijfsruimtes.

Al vroeg, in 1948, vestigde hij zich als free lance ontwerper. Hij was een veelzijdig ontwerper en werkte voor verschillende opdrachtgevers, zoals Muller Plastics en Leolux. Voor Batavus ontwierp hij de brommer Batavus Sport, maar ook voor de inrichting van de synagoge te Haarlem draaide hij zijn hand niet om.

Rudolf Wolf ontwierp in 1955 een serie meubelen voor Elsrijk waarbij hij door gebruik te maken van ingenieuze oplossingen veel laswerk voorkwam en deze meubelen toch een stevige constructie wist te geven.In 1964 volgde de Meander meubelserie Gamma. Zijn Gamma clubfauteuil (1963) uit de Meanderserie van de firma Van Gaasbeek-Van Tiel, een strak ontwerp dat uitgevoerd is in verchroomde stalen profielen en gestoffeerd met luxueus glad zwart leer of contrasterende stof, werd door het American Institute of International Designers uitgeroepen tot beste meubelontwerp van het jaar 1964. In het kielzog van deze prijs werd er in Amerika een tentoonstelling georganiseerd van het werk van Wolf. De modellen Alpha, Beta en Gamma zijn bij de Gebroeders Van der Stroom weer in productie genomen.

KEMBO
Rond 1960 beƫindigde Willem Gispen zijn loopbaan en enkele jaren later droeg Ru Meijer Kembo over aan zijn drie zoons Sjoerd, Gelder en Just. De zoons Meijer wisten de leidende rol in de sociaal-medische markt verder uit te bouwen. Aanvankelijk nam Just Meijer de meeste ontwerpen voor zijn rekening, al werden op freelance basis ook meubelontwerpen van bijvoorbeeld Rudi Wolf uitgevoerd.

In de tweede helft van de jaren zestig werkte Wolf samen met de Deen Bo Bonfils in de firma Transign.

Slechts 15 jaar hield hij zich bezig met meubelen en vanaf 1970 legde hij zich toe op de vrije kunsten als beeldend kunstenaar die stalen en aluminium objecten maakte.

Websites:
. www.bonas.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.