kunstbus
Dit artikel is 18-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Saffier

De saffier (Hebreeuws: Sapir, Latijns: sapphirus) is een kostbare edelsteen. Het is een doorzichtig blauw korund en wordt over het algemeen geclassificeerd als een van de meest waardevolle edelstenen.

Geschiedenis
Saffieren zijn al sinds mensenheugenis geliefde edelstenen, vanwege hun grote schoonheid en hun buitengewone eigenschappen. In het verleden werden alle blauwe stenen "saffier" genoemd. Pas in het begin van de 19de eeuw werden ze samen met robijnen als zelfstandige edelstenen binnen de korundgroep beschouwd. Saffieren worden buitengewone eigenschappen toegeschreven. De saffier verleent zijn eigenaar kracht, eer en onsterfelijkheid. Hij was het symbool voor rijkdom en voorkwam tweespalt en smart.

De saffier is een van de "negen edelstenen" in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Ontstaan
Metamorfieten, pegmatieten, basische basalten, edelsteenafzettingen.

Saffier kristalliseert hoofdzakelijk in dubbelpiramiden en torenvormige, zeskante kristallen.

Voorkomen
Saffieren en leucosaffieren worden als sinds de vroegste oudheid gevonden op het eiland Sri Lanka. Deze vindplaatsen strekken zich uit over een oppervlak van ongeveer 2000 km2. Soms worden ook grote stenen gevonden, maar deze zijn niet altijd van edelsteenkwaliteit. De grootste saffier heeft naar men beweert een gewicht van 20 kg. In het jaar 1974 werden hier saffieren gevonden van 144 en 300 karaat. Saffieren worden voornamelijk gevonden in Thailand, India, Sri Lanka en Myanmar, maar ook in Australiƫ en in de Verenigde Staten (in Montana). De saffieren uit Kasjmir zijn korenbloemblauw en worden het hoogst getaxeerd. De soorten uit Sri Lanka zijn bleker; die uit Montana hebben een metaalglans; en de Australische saffieren hebben een donkerblauwe schaduw hetgeen ze een bijna zwart uiterlijk geeft. Net als robijnen van gelijkaardige structuur tonen sommige saffieren een zeskantige ster wanneer gesneden in een cabochon (ronde vorm) en blootgesteld worden aan direct zonlicht. Dergelijke stersaffieren worden gewoonlijk gevonden in Sri Lanka.

Synthetische saffieren worden gemaakt door de fusie van aluminiumoxide met titaandioxide dat als kleurende stof wordt toegevoegd.

Ook korund van edelsteenkwaliteit met een kleur anders dan rood of blauw, geeft men de naam saffier. Zo bestaan er naast blauwe saffieren ook kleurloze saffieren (leukosaffier) en gele, roze, violette en groene saffieren. Daarnaast bestaan er ook meerkleurige saffieren. De meest gezochte kleur is die van het korenbloemblauw, met een zachte, fluweelachtige glans. Een uitzondering is de oranje-roze saffier (Padparadja), die erg zeldzaam en dus kostbaar is.

Bewerking
Facetslijpsel, cabochons, gesneden stenen.

Vergelijkbare mineralen
Spinel, cordieriet, zoisiet, indigoliet, benitoiet, topaas, cyaniet, zirkoon en tanzaniet.

Imitaties: Synthetische korund, doubletten en glas.
Determinatie: Hardheid, soortelijk gewicht, optisch, absorptiespectrum.

Aanbeveling
Door hitte kan de kleur achteruitgaan; reinigen zonder probleem


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Saffier.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.