kunstbus
Dit artikel is 29-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Shakers

Een Christelijke groep, afgescheiden van de Kwakers (ENg: Quakers), in Engeland en Noord-Amerika. Zij kregen hun naam vanwege de rare stuiptrekkingen die ze maakten tijdens het bidden.

Shakers (Eng. = sidderaars) is de gebruikelijke benaming (oorspronkelijk spotnaam) voor de United Society of believers in Christ's second appearing, een sekte die als afsplitsing van de in 1747 opgerichte Quakers in 1772 te Manchester in Noord-Engeland ontstond en door haar stichtster, Ann Lee (1735-1784) en 8 volgelingen naar Amerika werd overgebracht. Ann Lee had in de gevangenis een visioen over de dubbele natuur, man en vrouw, van Christus. Ze werd daarvoor in Europa achtervolgd en vluchtte in 1774 naar de VS, waar ze later gezelschap kreeg van volgelingen uit New England en de staat New York.

Te New Lebanon (N.Y.) (Holy Mount, sinds 1861 Mount Lebanon) kwam in 1787 de eerste georganiseerde gemeenschap tot stand, waarna nog achttien andere nederzettingen, zoals Sabbathday Lake in Maine, in acht verschillende staten volgden; thans is zij bijna uitgestorven. 'Mother Lee' trad op als profetes en gold als de vrouwelijke openbaring van de wedergekomen Christus, met wie het duizendjarige rijk was aangebroken.

Shakers worden vaak in een adem genoemd met de Quakers en de Amish people, er zijn echter belangrijke verschillen. Moderne technologie werd omarmd en de Shakers hebben vele honderden innovatieve uitvindingen op hun naam staan, zoals de vlakke bezem, waspennen en de cirkelzaag.

Shakers zonderden zich af van 'de Wereld', pleiten voor gemeenschappelijk eigendom, leven celibatair en trouwen niet. In de gemeenschappen woonden mannen en vrouwen in seksuele onthouding en in een ingetogen, arbeidzaam leven te zamen. Door sommigen worden de Shaker gezien als de eerste feministische beweging in de westerse cultuur. Door het in praktijk brengen van het principe van gelijkheid tussen man en vrouw.

De gemeenschappen streefden naar volledige onafhankelijkheid en lichamelijke arbeid was een belangrijk element van het spirituele leven van de broeders en zusters. Het motto 'Hands to Work and Hearts to God' begeleidde het dagelijkse werk van de gelovigen.

De door de Shakers gemaakte voorwerpen weerspiegelden hun geloof in een "rustig en eenvoudig bestaan", niet alleen door hun vakmanschap en instelling van 'leven en werken voor de eeuwigheid', maar ook door hun gevoel voor soberheid, gecombineerd met functionaliteit. Veel van de gebouwen van the Shakers zijn inmiddels verheven tot musea vanwege de eenvoudige, pure architectonische waarde.

In de 19de eeuw daalden de inkomsten uit de landbouw en begon men met het produceren van meubilair en andere stukken voor de verkoop. In 1871 openden de Shakers een fabriek in Mount Lebanon voor de fabricage van stoelen. Deze voor de massaproductie bestemde ontwerpen, die de kwaliteit van het eerdere meubilair misten, werden door middel van catalogi aan de man gebracht.

Toen de laatste gemeenschap in 1947 werd beƫindigd, was Shaker-design zeer gewild geworden. De authentieke meubels zijn allen geregistreerd en de meeste bevinden zich in musea of zijn collectors items geworden.

Websites:
. www.dbnl.org
. www.amerika.nl
. www.shakerstore.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 835.