kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Siem van der MarelNederlands glaskunstenaar, 1944 Vlaardingen

Naamsvarianten: Simon van der Marel,

Siem van der Marel is sinds 1966 als productontwerper/vormgever verbonden aan de ontwerpafdeling van Glasfabriek Leerdam (Royal Leerdam), vanaf 1984 als hoofd Vormgeving. Hij houdt zich bezig met het ontwerpen van kristallen kunstobjecten, relatiegeschenken en machinaal te produceren tafelglas. (1970-80 ontwerpen voor glaspanelen met een driedimensionaal karakter, vanaf 1980 ontwerpt hij kristallen producten, serica, glasobjecten en wanddecoraties voor kantoor- en overheidsgebouwen. Incidenteel ontwerpt hij ook verpakkingsglas. Na het vertrek van Floris Meydam in 1986 is Van der Marel bij Leerdam de enige ontwerper in vaste dienst en houdt hij zich vooral bezig met de ontwikkeling van serviezen die machinaal kunnen worden vervaardigd.

Zijn creaties blinken uit door kwaliteit, eenvoud en helderheid. Van der Marel is steeds op zoek naar een tijdloos product met eeuwigheidswaarde. Het teken van hoop, uitgedrukt in de kleuren van de regenboog, is een regelmatig terugkerend thema.

Een bijzonder ontwerp is het servies Plaza uit 1995 waarvan de kelken op een extreem lang en dun been rusten. Ontwierp in 1990 en 2004 het jaarobject van het Nationaal Glasmuseum Leerdam. Het vrije werk van Van der Marel kenmerkt zich door het contrast tussen gave, gladde vormen en de bewust daarop aangebrachte beschadigingen om daarmee de tand des tijd te suggereren.

Het privé-leven van Siem en zijn leven op de fabriek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met dankbaarheid kijkt hij terug op de jaren '70 waarin hij de vrijheid kreeg om met de triplumtechniek te experimenteren. Al snel ontwikkelde hij een voorkeur voor het treden buiten de gebaande paden; hij krulde hoeken om en maakte inkepingen in het vlakke glas. Dit was het startpunt voor een vrijere denkwijze die zich privé in een soort onrust vertaalde. Met zijn gezin verhuisde hij wel tien keer waarbij hij constant op zoek was naar een plaats waar het beter, leuker en anders was.
Inmiddels is de hoofdontwerper van Royal Leerdam tot rust gekomen. Een zoektocht is niet langer nodig; het is hem duidelijk wat zijn toegevoegde waarde is. Graag omringt hij zich met mensen bij wie hij een wederzijds respect en belangstelling voelt. Hij geniet van de wisselwerking met zijn collega's, zijn gastontwerpers en de afnemers van zijn werk. Zij hebben allen een positieve uitwerking op hem en hebben hem mede gemaakt tot wie hij is.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 861.