kunstbus

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Grote glazen jaren vijftig/zestig plafonnière

Grote gele met groene en zwarte fantasie-motieven versierde jaren vijftig/zestig plafonnière met drie lichtpunten.
Prijs: € 65

Dit artikel is 10-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Speksteen

Speksteen is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is.

Samenstelling speksteen: talk 40-50%, magnesiet 40-50% en Chloriet 5-10%

Speksteen is één van de zwaarste soorten natuursteen, met een dichtheid van ca. 2980 kg/m3.

Speksteen bevat veel magnesiet, een natuurmateriaal dat metaal bevat. Door deze unieke samenstelling is speksteen zelfs vuurbestendiger dan gietijzer. En kan ze een ongelooflijke hoeveelheid warmte opnemen, die ze als een unieke, zachte warmte weer uitstraalt. De kleine magnesietkristallen verlenen de speksteen een aparte glans en zijn verantwoordelijk voor het hoge soortelijke gewicht: speksteen is bijna 3x zwaarder dan water.

Speksteen bevat ook veel talk, de verklaring voor het streelzachte oppervlak van de gepolijste steen. De talk bepaalt ook samen met het magnesiet de sterkte van deze steen: zacht om met nauwkeurigheid te bewerken en keihard na éénmaal te zijn verhit.

Speksteen is een stollingsgesteente, dat meer dan twee miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder enorm hoge temperatuur en gigantische druk vormde zich deze zachtgrijze steen met zijn zijdezachte oppervlak dat zo aangenaam aanvoelt.

Andere namen voor speksteen zijn:
. Steatiet (soortnaam Nederlands), Steatite (soortnaam Engels),
. Marbre de carrare (Frans), Pierre Ollaire (Frans), la pierra a savon (Frans)
. Combarbalite (speciale kleuren),
. Gorara stone (benaming voor Indiaas speksteen),
. Palewa Soapstone (gekleurd, daarna ingekrast),
. Rapoka (Zimbabwe)
. Zeepsteen (omdat het zo glad is), Soapstone (Engels/Amerikaans),

. Agalmatoliet, Chinese speksteen die in allerlei kleuren voorkomt.

Het mineraal talk is een gehydrateerd waterstof-houdend magnesium-silicaat met de chemische formule H2Mg3(SiO3)4 of Mg3Si4O10(OH)2. Het fylosilicaat behoort binnen de kleimineralen tot de smectiet-groep.

Het mineraal is een plaatjesvormige tot naaldvormige massa met als alternatieve naam steatiet. De monokliene kristalstructuur is zeldzaam. Talk is een zeer zacht mineraal en definieert een hardheid van 1. Talk voelt zepig of vettig aan. Het heeft een gemiddelde dichtheid van 2,75 en is doorschijnend. De kleur is van wit tot grijs of groen, door ijzerverontreiniging.

De naam talk is afgeleid van het Perzische en Arabische woord talq.

Talk ontstaat uit de verwering van silicaten van magnesium, zoals pyroxeen en olivijn, de meest voorkomende mineralen in de aardkorst.

Industriële toepassing
Talk wordt ingezet als vulstof in papier, verf, rubber, kunststof en keramiek. Het wordt ook ingezet als poeder in de cosmetica, in voedsel en in medicijnen. Het E-nummer van talk is E553b. Talk gedraagt zich hydrofoob, het heeft een hoog aandeel van bindmiddel nodig. Het zorgt voor een goede verbinding tussen verf en het te verven materiaal.

Talk wordt ook verkocht onder de namen speksteen en zeepsteen en wordt toegepast door beeldhouwers om beeldjes van te snijden. Door zijn geringe hardheid leent talk zich daar goed voor. Speksteen wordt ook gebruikt als kachelomhulsel, vanwege het vermogen om zeer veel warmte op te slaan en dat zeer langzaam weer af te geven aan de omgeving over grote afstand.

Zeepsteen is een mineraal uit de talk-groep, dat saponiet genoemd wordt. Saponiet betekent letterlijk "zeepsteen".


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Talk_(mineraal)

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Grote glazen jaren vijftig/zestig plafonnière

Grote gele met groene en zwarte fantasie-motieven versierde jaren vijftig/zestig plafonnière met drie lichtpunten.
Prijs: € 65

Pageviews vandaag: 21.