kunstbus
Dit artikel is 25-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stefan Scholten

Scholten & Baijings
Stefan Scholten en Carole Baijings vormen een jong designers duo werkzaam sinds 2000. Stefan Scholten was voorheen betrokken bij het bekende duo Copray & Scholten. Al hun werk kenmerkt zich door terughoudendheid in de vormgeving en oog voor detail. Naast een flink aantal toonaangevende projectmatige opdrachten ontwikkelen ze ook vrije producten en zijn zij sinds 2005 met de serie 6900 werkzaam voor Gelderland. De minimalistische vorm van dit meubel sluit naadloos aan bij de Gelderland collectie. Andere uitingen van hun werk kunnen worden bekeken in het Amsterdam Stedelijk museum, en het Centraal Museum in UtrechtVan 9-5 t/m 23-6-2007 expositie 'Scholten & Baijings: Kleur / Colour' bij Galerie Binnen.
Kleurrijke ontwerpen voor het interieur van het duo Scholten & Baijings, Amsterdam.
Direct na hun presentatie tijdens de 'Salone Internazionale del Mobile 2007' in Milaan zijn de ontwerpen voor het eerst in Nederland te zien. KLEUR is hun derde grote expositie in Galerie Binnen.

Kleur Plaids
De rijk en fel gekleurde plaids van Scholten & Baijings veroorzaken een kleur explosie in het interieur. De dessins van deze dekens bestaan uit onderbroken kleurverlopen. Juist deze felle strepen en de veelheid aan kleuren maken de Kleur plaids uniek.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stof geweven wordt door de Nederlandse weverij de Ploeg die al sinds 1923 nauw samenwerkt met gerenommeerde ontwerpers.
De dekens zijn geweven met katoen en Merino wol, dus super zacht!
Je kunt ze om je heen slaan, er onder liggen, je bed of bank mee versieren of gewoon gebruiken om een oud meubel nieuw leven in te blazen.
De 'kleurbommen' zijn te koop in vijf verschillende dessins en twee maten: 130 x 180 cm en 260 x 260 cm.
Als aanvulling op deze collectie plaids zijn er diverse kussens met eigen dessins. Kortom een must voor je interieur!

Still, kleurrijk kamerscherm
Een 'Still' is een driedimensionale textiele wand, die een relatie aan gaat met het interieur. Men kan het een ruimteverdeler, scheidingssysteem of kamerscherm noemen.
De 'Still' wordt volledig machinaal vervaardigd. Zo wordt het scherm in een keer geweven op een Jacquard weefmachine, inclusief de tunnels voor het aluminium buizen frame. Dit frame geeft constructie aan de stof. De buitenranden van het scherm worden afgewerkt door middel van laser techniek.
De specifieke vorm van de 'Still' komt voort uit een uniek door Scholten & Baijings ontworpen weefproces. Dit maakt het mogelijk om stof te splitsen. Hierdoor ontstaan aftakkingen die er voor zorgen dat de Still uit zichzelf blijft staan.
De karakteristieke vormentaal van het systeem komt tot uiting in transparantie, textuur, kleur en het gebruik van patronen. Ook de wisselwerking tussen de verschillende stoflagen en de positie van de 'Still' in het interieur zijn bepalend voor de lichtwerking en kleurintensiteit.
De 'Still' is geweven met Trevira CS en is hierdoor brandveilig. Het buizen frame is gemaakt van aluminium, waardoor de 'Still' licht van gewicht is en gemakkelijk in en uit elkaar te halen en als een klein pakket te vervoeren en/of op te bergen.
Er zijn 3 patronen met in totaal 9 verschillende kleurstellingen.
De 'Still' kan worden toegepast als scheidingssysteem in kantooromgevingen maar ook als ruimte verdeler van woonkamers of voor het afschermen van delen van publieke ruimten.
Still 1 is aangekocht door het Nederlands Textielmuseum voor de vaste collectie.

Zoals bij eerdere presentaties van Scholten & Baijings mogen we ons op een verrassende inrichting van de tentoonstelling verheugen!

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.