kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ted NotenTed Noten wint Harrie Tillie Prijs

Nederlandse sieraadontwerper

Amsterdam.

De in Amsterdam woonachtige kunstenaar Ted Noten is opgeleid als sieraadontwerper aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Maastricht (1983-1986) en aan de Rietveldacademie te Amsterdam (1986-1990).Lady K-bag

Ted Noten (1956) verwierf grote bekendheid met sieraden en tassen waarbij allerlei voorwerpen, zoals een snufje cocaïne, dierbare ringen, een dood muisje met een piepklein parelkettinkje en heuse pistolen, werden ingesloten in blokken acrylaat. Deze transparante kunststof met als chemische formule CH2=C(CH3)C(=O))CH3) is een even onmisbaar als onzichtbaar bestanddeel van zijn spraakmakende ontwerpen.
Regelmatig leidt zijn werk tot commotie. Zo werd Noten's kunstwerk The Pistol Saints, een verguld neppistool dat in het Stedelijk Museum in Amsterdam werd geëxposeerd, op last van de politie vernietigd omdat het volgens de Wet Wapens en Munitie een verboden wapen was. Spraakmakend waren ook een aantal Mercedessen, in de ogen van Ted Noten patserige symbolen van welvaart, die tot broches werden verzaagd. Een rode verzaagde Mercedes werd opgenomen in de collectie van Droog Design.

Enkele werken van Ted Noten zijn:
"Mark-covers", 1997, 18 krt goud, Lacoste, Björn Borg, Laundry Industry, diesel, Gucci; rechthoekige gouden plaatjes bedoeld om merken op kleding te bedekken; formaat van plaatje afhankelijk van de vorm van het logo.
"Bracelet for a Garagekeeper", 1998, zwaar verguld aluminium; grove schakels die lijken op gereedschap vormen een armband
"Superbitchbag", 2000, walther gegoten in acryl; in een dameshandtas uit transparant acryl zit een pistool gegoten
"TheSmitCollection", 2001, staal, Mercedes-Benz-lak; broches gesneden uit de carrosserie van een Mercedes-Benz, gepresenteerd in galerie Louise Smit.broches uit een rode verzaagde mercedes

1994 Solo-expositie Galerie Louise Smit, Amsterdam
1996 Solo-expositie Galerie Art-Box, Waregem

1998 Solo-expositie Exposorium VU, Amsterdam
____ Solo-expositie Galerie Slavik, Wenen
____ Solo-expositie Galerie Louise Smit, Amsterdam

1998 Herbert Hofmannpreis München, Duitsland
1999 Nominatie Designprijs Rotterdam, Nederland

1999 Solo-expositie Galerie Artefacto, Lissabon

2000 gastdocent Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

2001 Solo-expositie Galerie Louise Smit, Amsterdam
____ Solo-expositie Art Twente, Hengelo

2001 Nominatie Designprijs Rotterdam, NL

2002 winnaar prijsvraag 'Een tiara voor prinses Máxima'
Ted Noten won de eerste prijs bij de internationale wedstrijd "Maxima tiara", uitgeschreven door Museum Het Kruithuis te Den Bosch. Hiervoor ontwierp hij een edelmetalen brommerhelm, waarin een uitgesneden tiara zat.

2003 winnaar Harrie Tillie Prijs

2004 hoofddocent Funlab aan Design Academy, Eindhoven

2001 - 2006 solo-exposities in o.a. Moskou, Tokio, Berlijn en Genéve

Ted Noten deed inspiratie op in de Trans Siberië-expres voor het creëren van een nieuwe serie colliers. Deze zijn samen met een overzicht van zijn werk te zien in Museum Boijmans Van Beuningen.
Speciaal voor Museum Boijmans van Beuningen ontwikkelde Ted Noten een installatie met 18 monumentale colliers die hij maakte naar aanleiding van een wekenlange treinreis van Tokio naar Nederland. Ze zijn samengesteld uit voorwerpen die hij toen heeft gevonden of gekocht, zodat de colliers 'portretten' zijn van de verschillende halteplaatsen. Met de serie Global Tactile Pieces, Volume 2 brengt Ted Noten het sieraad letterlijk terug naar de straat en in de werkelijkheid van het alledaagse.
Al eerder deed Ted Noten van zich spreken in het museum door een kauw-je-eigen-broche manifestatie te organiseren waarbij de bezoekers een strip Wrigleys tot een kunstwerkje kauwden. Vervolgens werd dit per post als verguld draagbaar zilverwerkje aan de schepper geretourneerd.

Zie ook 'Wat is nou mooi?' Interview door Jeroen Junte in de Volkskrant

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.