kunstbus
Dit artikel is 20-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Terence Conran

Absolutely Fabulous - The Conran Shop

Britse architect, ontwerper, meubelmaker, restaurateur en ondernemer, geboren 4 oktober 1931 in Londen..

Terence Conran (Sir Terence, sinds 1983) is een van 's werelds bekendste ontwerpers, die een moderne stijl van wonen voor een breed publiek toegankelijk heeft gemaakt. In 1964 begon hij met zijn succesvolle Habitat-winkels om hoogwaardig design toegankelijk te maken voor een groot publiek. Maar hij is ook een voortreffelijk restaurateur die een revolutie in het Londense culinaire uitgaansleven teweegbracht. Terence Conran is de designer achter wel twintig Londense restaurants, tegenwoordig bekend onder de naam D&D London. Ze variƫren in prijsklasse, stijl en culinaire status, maar behoren allemaal tot het beste van wat Londen te bieden heeft.
Minder bekend van hem is dat hij ook een gepassioneerd tuinier is en dat zijn tuinontwerpen meermalen werden onderscheiden op de Chelsea Flower Show. Vanaf zijn jeugd is Terence Conran geboeid door tuinieren en vooral de moestuin interesseert hem hevig. Nu voorziet z'n eigen grote moestuin zijn Londense restaurants dagelijks van verse groenten en kruiden. - (thema's als 'licht', 'textuur', 'rust', 'voelen', 'koken' en 'werken' toont hij een nieuwe, verfrissende manier van kijken naar het huis. Simpele dingen, als gewekt kunnen worden door zonlicht of een grote tafel om met vrienden te kunnen eten, zijn belangrijker dan dure meubels of uitgekiende kleurenschema's.

Biogafie
Van 1949 tot 1950 studeerde Terence Conran textielontwerp bij Eduardo Paolozzi (geb. 1924) aan de Central School of Arts & Crafts in Londen.

Na zijn studie ontwierp hij een jaar lang textiel voor het Rayon Industry Design Centre in Londen en vanaf 1951 interieurs voor het ontwerp- en architectenbureau van Dennis Lennon & Associates in Londen.

In 1952 richtte hij zijn eigen ontwerpbureau 'Conran & Co.' op waarmee hij voor opdrachtgevers als Edinburgh Weavers, John Lewis Partnership en Simpsons of Piccadilly werkte.

In 1953 begon hij samen met Ian Storey de succesvolle 'Soup Kitchen'-restaurants.

In 1956 richtte hij samen met John Stephenson de Conran Design Group (later Conran Associates) op.

In 1964 opende hij zijn eerste Habitatwinkel in Fulham Road in Londen waarmee hij design tegen betaalbare prijzen verkocht en aldus het concept 'lifestyle' introduceerde.

Van 1982 tot 1986 steunde de Conran Foundation het Boilerhouse Project in het Victoria & Albert Museum.

In 1989 steunde de Conran Foundation de stichting van het Design Museum in Londen.

In de jaren '80 had Conran verschillende bedrijven verworven, waaronder Mothercare, British Home Stores en Heals, die samen met Habitat en Next de grote Storehouse Group vormden. Hij verliet Storehouse in 1990 om twee jaar later Conran Shop terug te kopen.

In de jaren '90 opende hij tal van restaurants en werd hij Londens voornaamste restauranthouder.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.