kunstbus
Dit artikel is 13-03-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tobia en Afra Scarpa

Italiaanse architecten- en ontwerpersechtpaar, bestaande uit Afra Bianchin (geboren in 1937 in Montebelluna) en Tobia Scarpa (geboren op 1 januari 1935 in Venetië). Evenals het werk van Tobia's vader, de beroemde architect en ontwerper Carlo Scarpa, stralen hun meubelontwerpen een grote kennis van materiaal en empathie voor traditioneel Italiaans handwerk uit.

De ontwerpen van de Scarpa's hebben bedrijven als Flos (o.a. Ariette, Biaggio en Papillona), B&B Italia (Coronado, Bonanza en Dialogo), Cassina (Soriana, 917 en 925 stoel uit 1965), Meritalia (o.a. Primaluna, Benedetta en Giulietta) gemaakt tot de top van het Italiaanse design.

Biografie
Afra en Tobia Scrapa ontmoeten elkaar in de tweede helft van de jaren vijftig in Venetië aan het Istituto Universitario di Architettura. Zij zouden hier overigens pas aan het eind van de jaren zestig afstuderen, lang nadat hun professionele status al was gevestigd.

Ze trouwden, waarna zij - al tijdens hun lange studieperiode - samen van 1957 tot 1961 werkten als glasontwerper in de fabriek Venini & C. in Murano.

In 1960 richten ze hun eigen bureau op in Montebelluna en ontwierpen ze meubilair voor onder andere B&B Italia, Knoll, Stildomus, Company of the Philippines, Maxalto en Molteni & C., verlichting voor Flos en bestek voor San Lorenzo.

Voor Gavina ontwierpen zij o.m. de Bastiano-sofa en -stoel (1961) en het metaalbed 'Vanessa' (1962), nu de meest succesvole stukken in de collectie van Knoll Internationale.

Tobia en Afra Scarpa waren actief betrokken bij de oprichting van Flos in 1962, voor welk bedrijf zij samen met de gebroeders Castiglioni verantwoordelijk waren voor de eerste collecties.

In 1962 ontwierpen ze de corporate identity voor Benetton en in 1964 tekenden ze voor hen de eerste fabriek in Paderno di Ponzano. Voor Benetton ook zetten zij een nieuw winkelconcept op en in latere jaren voorzagen zij hun fabrieken van vernieuwende logistieke processen op basis van robottechnologie.

Ze worden beschouwd als de drijvende kracht achter de oprichting van C&B (later B&B Italia) in 1965 en ontwierpen een aantal van de meubelen uit de eerste collecties.

Voor Cassina ontwierpen zij de leunstoel 'Soriana', die in 1970 de Compasso D'Oro won, en in 1965 leunstoel 925, die in de permanente collectie van het MoMA in New York te vinden is.

Ze ontwierpen het interieur voor Cassina in Meda (ca. 1966), de B&B Italia-fabriek in Novedrate (1967) en Villa Benetton bij Treviso (1966).

In de jaren '80 restaureerden ze de pleinen in Veneto en Emilia.

Hun werk gaf niet enkel een grote bijdrage tot het Italiaanse meubel- en interieurdesign. Hun architectonische realisaties worden internationaal erg gewaardeerd, omwille van hun sensibiliteit voor de vormgeving en omwille van de constructieve uitwerking van de projecten. - jaren zestig is het duo zowat de "huisarchitect" van de familie en van het bedrijf Benetton. De Scarpa's ontwierpen niet enkel de Benetton winkels maar ook de productie- en distributiecomplexen van deze gerenommeerde textielgroep. Het meest spectaculaire gebouw werd opgetrokken in 1993 te Castrette di Villorba nabij Treviso. Het immense dak wordt opgehouden door kabels die vastgehecht zijn aan hoge verticale pylonen, metalen masten die elk bestaan uit twee bij elkaar gehouden stalen buizen. Voor deze indrukwekkende dakstructuur werd beroep gedaan op G.D. Cocco, een bouwkundig ingenieur van Europees niveau. - concept van dit gebouw werd beroep gedaan op het Italiaans architectenpaar Afra & Tobia Scarpa, die samenwerkten met Vittorio Simoni en Luc Vanroye (Scoop) uit Hasselt. De evenementenhal in Lommel is ook de eerste architectuurrealisatie van Afra & Tobia Scarpa in België. Ook voor het project te Lommel werd beroep gedaan op de talentvolle ingenieur G.D. Cocco. - www.desoeverein.lommel.be/www.belgiumview.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.