kunstbus
Dit artikel is 24-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tom Dixon

Tom Dixon on Sustainable Design

Engelse designer, geboren 1959 Sfax Tunesie.

Tom Dixon creeerde objecten en interieurs voor o.a. Terence Conran, Jean Paul Gaultier, Romeo Gigli, Ralph Lauren en Vivienne Westwood. Het meest bekend zijn zijn ontwerpen voor Cappellini, Driade, Inflate en SCP. Musea als het Boston Museum of Fine Art, het London Design Museum, het Centre George de Pompidou, het Museum of Modern Art hebben werken van Dixon in hun collectie opgenomen. Tom Dixon gaf lessen aan het 'Royal College of Art, Kingston Polytechnic en Plymouth University.

Bekende ontwerpen van Tom Dixon zijn 'De Bird', een moderne variant van een schommelstoel (Cappellini); de Jack, een combinatie van lamp, pouf en tafeltje (Eurolounge, niet langer in productie), de Mirror Ball, wellicht zijn grootste succes (Tom Dixon); de iconische S-chair (Cappellini); en de Tall Chair, een gepolsterde stoel (Tom Dixon).

Biografie
Dixon werd geboren in Tunis in 1959 als zoon van een Frans/Litouwse moeder en een Engelse vader. Op 4-jarige leeftijd verhuisde Tom Dixon naar Londen in Engeland. In 1978 behaalde hij daar zijn graad op de 'Chelsea School of Art'.

Zijn carrière als ontwerper begon vroeg in de jaren '80. Op autodidactische wijze verwierf hij zijn plaats in de designwereld. Dixon, die bassist was bij een funkband, wilde op een dag zijn moterfiets herstellen, en begon daarbij te experimenteren met laswerk en achtereenvolgens stalen meubilair. Op 24-jarige leeftijd ontwierp hij zijn eerste objecten uit gevonden objecten en werd al gauw een van de meest besproken Avant-Gardistische ontwerpers. Zo laste hij in 1984 afvalmetaal op het podium van de nachtclub Titanic in Londen als 'performance art'

Hoewel zijn eerste objecten nog eerder sculpturaal waren, raakte hij al vrij snel gefascineerd door de industriële productietechnieken. "Eerlijk gezegd, ik kan me niet herinneren dat ik ooit designer wou worden. Het was een traag proces: ik stelde vast dat ik geen kunstenaar wou zijn of knutselaar. Zelfs nu verkies ik de term industrieel boven designer."

Tom Dixon richtte in 1987 een eigen productiebedrijf op, Dixon PID, later 'Space' op en produceerde een serie van multifunctionele meubels en verlichting in beperkte oplage. Zijn stoelen Kitchen (1987) en S (1988) zijn typerend voor zijn werk uit deze periode.

In 1989 had hij een tentoonstelling van zijn meubels en lampen in de Yves Gastou Galerie in Parijs, welke veel aandacht trok. Het toonaangevende Italiaanse merk Cappellino was de eerste die vanaf dat jaar een aantal van zijn meubels in productie nam, waaronder zijn beroemde S-chair, nu in de permanente collectie van het Moma in New York.

In 1994 zette Tom Dixon de stap naar de productie en distributie van een eigen collectie onder de naam Eurolounge. Vandaag de dag omvat het 'merk' Tom Dixon een uitgebreide lijn van meubelen en verlichtingsobjecten.

Zijn werk werd in het midden van de jaren '90 tentoongesteld bij de British Council in Keulen en in Beiroet.

In 1997 ontvangt Dixon de Millenium Mark award met de de succesrijke lamp-annex-stoel Jack, uitgebracht in 1996 door zijn eigen bedrijf 'Eurolounge'.

In 1998 begon hij als hoofd design bij Habitat en in 2001 werd hij er creatief directeur. Dit huwelijk tussen het enfant terrible van het Brits design en de (op dat ogenblik ietwat tanende) winkelketen deed menigeen de wenkbrauwen fronsen. Het werd echter een daverend succes. Dixon bekende designers overtuigen om bereikbare producten te ontwerpen voor Habitat en haalde zo het imago van de winkelketen vanonder het stof.

In 2002 lanceerde hij zijn eigen merk, Tom Dixon. Grootste succes tot nog toe: de Mirror Ball collectie van spiegellampen. In 2004 begon het bedrijf samen met een investeringsfonds de groep Design Research, die ook het Finse Artek in zijn portefeuille heeft. Dixon werd daarop prompt artistiek directeur van het door Alvar Aalto in 1935 gestichte merk.

Tijdens de beurs 100 % Design in Londen geeft hij in 2006 op Trafalgar Square vijfhonderd stoelen weg, en duizend lampen in 2007.

Websites:
. www.tomdixon.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.