kunstbus
Dit artikel is 18-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Topaas

Het mineraal topaas, met de chemische formule AI2SiO4(OH,F)2, is een hydroxy- en fluor-houdend aluminium-nesosilicaat, waarvan de doorzichtige, kleurloze en gekleurde variëteit vanaf de 18de eeuw als edelsteen wordt gebruikt.

De topaas is een van de "negen edelstenen" in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Pure topaas is transparant maar is normaliter gekleurd vanwege verontreinigingen. Een typische kleur is een wijnkleur of stro-geel veroorzaakt door chroom. Topaas kan echter ook wit, grijs, groen, blauw door sporen van ijzer, rose, of rood-geel; transparant, of doorschijnend zijn. Topaas is harder dan kwarts en heeft een perfect kloofsel.

Mystic topaas is geen kleurvariant maar een topaas die met een dunne filmlaag gecoat is waardoor een regenboogeffect ontstaat.

Waarschijnlijk kreeg de topaas zijn naam van het eiland Topazis in de Rode Zee. Anderen brengen zijn naam in verband met 'tapas' het Sanskriet woord voor vuur. Zeker is dat in de oudheid heel veel gele sierstenen 'topazios' genoemd werden. Pas in de eer ste helft van de 18e eeuw begon men de naam topaas te gebruiken. Veel topaaskristallen zijn verassend groot. Topaas is een typische geodekristal, dat vooral voorkomt in de holten van grofkorrelige graniet. - (GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Topaas.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.