kunstbus
Dit artikel is 19-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Toshiyuki Kita

Japanse ontwerper, geboren 1942 Osaka. Kita heeft momenteel designstudio's in Osaka en Milaan.

Toshiyuki Kita geldt met zowel belangrijke Europese klanten: Interflex, Sharp en Tribu, en Japanse klanten als Koshudo, johoku Mokko, Yamagiwa, Sharp en Mitsubishi als de meest Europese van de Japanse ontwerpers. Meer dan dertig jaar heeft Toshiyuki Kita zijn tijd verdeeld over de landen Japan en Italië. Bij het ontwerpen van meubels, verschillende voorwerpen en ruimtes zijn dan ook duidelijk de verschillende culturen verwerkt. Dat de landen gescheiden waren door grote afstanden werd door Toshiyuki Kita alleen als geografisch ervaren.

Kita onderzoekt nieuwe materialen en typologieën voor bruikbare voorwerpen met de herontdekking van oude tradities van zijn land en herinterpreteert de lessen van Japans handwerk. Kita geeft een ziel aan de voorwerpen en hun ontwerp.

Hij ontwerpt zowel industriële producten - meubels, televisies, horloges en een robot voor Mitsubishi - als ambachtelijke voorwerpen in keramiek, tin, lak en papier. De ontwerpen van Kita worden o.a. geproduceerd door Cassina en Alessi.

Winnaar van vele prijzen voor industriële ontwerpen, ontwikkelaar van authentieke bestsellers. De Wink armstoel (1980) en de Little Kick table (1984), beide ontworpen voor Cassina, staan in de permanente collectie op de MoMa in New York. Het Amerikaanse I.D. Magazine rekent Kita tot één van de veertig meest invloedrijke personen binnen de internationale designwereld.

Biografie
Kita studeerde industriële vormgeving aan het Namiwa College in Osaka, waar hij in 1964 afstudeerde. In datzelfde jaar begon hij in deze stad een industrieel en meubelontwerpbureau. Hij hield zich vervolgens bezig met de studie van de bruikbaarheid en toepasbaarheid van materialen.

In 1969 verhuist hij naar Milaan in Italie waar hij werkt bij Mario Bellini en Silvio Coppola. Tegelijkertijd ontwerpt hij meubilair voor Bernini en later voor Cassina.

Toshiyuki Kita heeft studio's in zowel Osaka als Milaan met opdrachtgevers als De Padova, Moroso, Thonet, Sharp, Seiko, Magis en Mitsubishi.

Wink fauteuil
In 1980 beleefde Kita een internationale doorbraak met zijn Wink fauteuil voor Cassina, een geslaagde synthese tussen de organische, multifunctionele benadering uit het Oosten en de technische vernieuwingen en popart invloeden uit het Westen. Een speels en veelkleurig zitmeubel met hoofdsteunen in de vorm van uitklapbare Mickey Mouse-oren en eenvoudig verwijderbare hoezen. Het was een radicale breuk met het statische klassieke meubel dat vooruit liep op de voorliefde voor eigenzinnige vormen van de jaren '80. Hij had vier jaar aan de ontwikkeling van deze stoel gewerkt.
Inmiddels is de 'Wink' onderdeel van de permanente collectie van onder meer het Museum of Modern Art in NewYork, het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg en het Centre Georges Pompidou in Parijs.

In 1981 ontving hij de Kitaro Kunii Industrial Design Award.
In 1987 nam hij deel aan de tentoonstelling Les avant-gardes de la fin du XXème siècle' in Centre Georges Pompidou, Parijs.

In 1988 ontwierp hij samen met Keith Haring de tafels On Taro en On Giro voor Kreon.
In 1989 ontwierp hij voor Sony de multifunctionele hal voor het hoofdkwartier in Tokyo.

Websites:
. www.toshiyukikita.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 123.