kunstbus
Dit artikel is 29-09-2013 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tubax

Belgische meubelfabriek ontstaan uit de Werkhuizen Vits (1914) in 1948.

Tubax is het Belgische broertje van het Nederlandse Gispen. Bekende Vlaamse ontwerpers die met Tubax samen hebben gewerkt zijn onder ander Gaston Eysselinck (1907 - 1953) en Willy van der Meeren (1923 - 2002).

  Zie ook Tubax is voortgekomen uit de ateliers van Chretien Vits, door hem opgezet in 1914 in Vilvoorde om hulpstukken voor het onderhoud van landbouwmachines te produceren. Chretien Vits werd in de staalwerkplaats bijgestaan door zijn zoon Jan, een vaardig lasser en leraar aan de Nijverheids- en Handelsschool van Vilvoorde in o.a. het autogeenlassen.

Toen in de jaren '20 het stalen meubel zijn intreden deed begonnen ook veel metaalbewerkingsbedrijven van dorpssmederijen tot fietsenfabrieken het nieuwe meubilair te ontwikkelen. Ook werkhuis Vits begon in de jaren 30 met de productie van stalen meubilair voor o.a. Thonet en architect Gaston Eysselinck. Later volgen ook eigen ontwerpen zoals fauteuil 1948.

In het interbellum groeide het bedrijf uit met tientallen werknemers, dit aantal steeg explosief na de Tweede Wereldoorlog dankzij uitzonderlijk grote bestellingen van metalen plooibedden en -stoelen voor de Amerikaanse en Engelse bezettingslegers. In 1948 wordt het bedrijf door Jan Vits omgezet in de firma Tubax en zou het bedrijf uitgroeien tot één van de grootste Belgische fabrikanten van metalen meubelen met ruim 200 werknemers. Naast de werkplaatsen voor metaalbewerking was er in de ateliers ook een ruimte voorzien voor schrijnwerk en een afdeling garniering. In deze periode produceerde Tubax o.a. de populaire ontwerpen van Willy van der Meeren.

In 1977 stapte de firma Vits uit NV Tubax en in 1984 gaat het bedrijf failliet waarbij 154 arbeidsplaatsen verloren gingen.

In 2012 werd het merk met de oude modellen weer nieuw leven ingeblazen. Het huidige kantoor en toonzaal zijn gevestigd in Zaandam (Nederland) omdat hier het restauratie atelier van de Machinekamer is waar met de beschikbare machines en de verenigde kennis de nieuwe oorsprong van Tubax gestalte heeft gekregen: www.tubax.nl.

  Zie ook vintage Tubax op de website van Galerie Kunstbus  

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.