kunstbus
Dit artikel is 29-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tupperware

Tupperware is de merknaam van een productlijn van plastic producten die voornamelijk de voorbereiding, opslag en serveren van voedsel betreft. Tupperware behoort tot het design. In Nederland is Curver een op Tupperware geinspireerd bedrijf.

Geschiedenis
Tupperware werd ontwikkeld in 1945 door Earl Tupper (28 juli 1907 - 5 oktober 1983) in de Verenigde Staten. Het betrof kunststof bakjes waarin voedsel luchtdicht kon worden bewaard.

Tupperware gebruikte als verkoopstrategie de zogenaamde Tupperware party. Brownie Wise (1913-1992), een voormalig verkoopagente, ontwikkelde deze strategie. Tijdens het begin van de jaren '50 nam de verkoop en populariteit enorm toe.

In 1958 werd Brownie Wise ontslagen door Earl Tupper vanwege een meningsverschil over de bedrijfsactiviteiten.

Tupperware breidde de activiteiten uit naar Europa in de jaren '60 en vervolgens over de rest van de wereld. Tupperware wordt verkocht in bijna 100 landen. De Tupperwarefabriek voor de Beneluxlanden, bevindt zich in Aalst.

Tupperware party
Een Tupperware party wordt verzorgd door een demonstratrice van Tupperware. Zij geeft uitleg over de producten aan de hand van de catalogus in het huis van een gastvrouw die vriendinnen, familie en/of buren te gast heeft. Afhankelijk van de hoogte van de omzet ontvangt de gastvrouw als beloning gratis producten. Ook eventuele vervolgafspraken die door gasten kunnen worden gemaakt om een party te geven worden beloond met gratis producten. Tegenwoordig kan de gastvrouw ook kiezen voor een zgn. kookstudio i.p.v. de traditionele party. Tijdens deze kookstudio gaan de gasten zelf aan de slag met de Tupperware producten.

Naast de Tupperware party wordt voor de verkoop ook gebruik gemaakt van kiosks in winkelcentra. In de Verenigde Staten en Canada kunnen producten ook online worden gekocht.

Producten
Producten van Tupperware zijn voorzien van een levenslange garantie op fabrieks- en materiaalfouten (niet op slijtage, snijden, oververhitting, vallen, stoten of ander hardhandig gebruik.) Tupperware is het meest bekend van kunststof kommen, schalen en bakjes. Na een afname van de verkoopcijfers in het midden van de jaren '90 heeft het bedrijf verschillende nieuwe producten ontwikkeld. De laatste jaren is het assortiment onder andere uitgebreid met roestvrijstalen kookgerei en keukenmessen. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen op andere vlakken, zoals aan een badkamerset (zeeppompje, prullenbakje etc.) of kaarsen.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tupperware

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.