kunstbus
Dit artikel is 18-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Turkoois

Turkoois kan verwijzen naar:
1. Een mineraal, turkoois (mineraal)
2. De kleur van dat mineraal. Een synoniem van de kleur cyaan.

Het mineraal turkoois (spreek uit: tur-kooi-s) is een gehydrateerd koper-aluminium-fosfaat met de chemische formule CuAl6(PO4)4(OH)8·4(H2O).

Eigenschappen
Het groene, geelgrijze, lichtblauwe, maar typisch blauwgroene turkoois heeft een wasglans en een vaal blauwwitte streepkleur. Het kristalstelsel is triklien en de splijting is perfect volgens het kristalvlak [001] en goed volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,7 en de hardheid is 5 tot 6. Turkoois is niet radioactief. Turkoois is tamelijk zacht, maar kan tot hoogglans worden gepolijst. De kleur vervaagt soms, als de steen te veel aan de zon wordt blootgesteld.

Naamgeving
Het Kryptokristallijn mineraal turkoois is genoemd naar "Turkije", het land waar het vandaan kwam toen het mineraal voor het eerst Europa bereikte. De kleur turquoise (spreek uit: turkwaas, ook cyaan genoemd) is genoemd naar dit mineraal.

Voorkomen
Turkoois wordt voornamelijk gevonden als secundair mineraal in koper-ertsen. De typelocatie is de Nisjapoer afzetting in Iran. Ook in de Sinaï werd het mineraal gedolven en in Serabit el-Khadim is een tempel gewijd aan de Egyptische "Vrouwe van Torquoise", (de godin Hathor).

Industriële toepassing
Turkoois wordt als halfedelsteen gebruikt. Tijdens het Ottomaanse Rijk werd turkoois als kostbaar mineraal geëxporteerd, vooral naar Perzië. Momenteel wordt turkoois in Mexico, de Verenigde Staten, China en Iran gewonnen. Imitatieturkoois werd voor het eerst in 1972 in Frankrijk gemaakt, maar de eigenschappen van deze imitatie verschillen van die van de natuurlijke variëteiten. Toch is de meest verkochte turkoois nu synthetisch.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Turkoois.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 229.