kunstbus
Dit artikel is 25-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Van-Besouw

Van Besouw

Van Besouw is een textielbedrijf uit Goirle dat dateert uit 1839. In ruim anderhalve eeuw groeide het bedrijf uit van een degelijke wever van jute zakken naar een toonaangevende leverancier voor eigentijds tapijt.

Van Besouw Tapijt is een duurzaam tapijt van ongebruikelijke materialen, zoals katoen en linnen met subtiel ontworpen structuren en in zorgvuldig gekozen kleuren. Eigenschappen waardoor een Van Besouw tapijt eenvoudig kan worden toegepast. Van Besouw streeft naar ontwerpen die eigentijds en toch tijdloos zijn.

De rijke historie van Van Besouw in Goirle vormt de basis voor het gedegen vakmanschap dat bij Van Besouw nog altijd een centrale plaats inneemt. Ruim anderhalve eeuw Van Besouw is niet ongemerkt voorbijgegaan.

Historie
In 1839 begint Jan Baptist van Besouw een voorraadboek van garens uitgegeven aan zijn thuiswevers. Het is het oudste archiefstuk van de firma Van Besouw. Jan Baptist van Besouw had waarschijnlijk al voor 1839 thuiswevers in dienst, maar toch wordt dit jaar beschouwd als het jaar van oprichting.
In 1885 neemt Gerard van Besouw de fabriek aan de Kerkstraat in gebruik. De fabriek produceerde o.a. linnen, zeildoek en zakken.
In 1894 gaan Gerard van Besouw en zonen Jan en Piet een vennootschap aan onder de naam G. van Besouw J.B. zn.

(Van Besouw was van oudsher producent van technische weefsels, zoals zwaardoek, van onder andere linnen en katoen. Begin 1900 kwam daar de tapijtweverij bij die onder andere lopers, karpetten en holtaptapijten produceerde.

Spraakmakend was het beleid van Jan van Besouw, sociaal vernieuwer en non-conformist. Rond de eeuwwisseling, de hoogtijdagen van de beruchte extielbaronnen uit de Tilburgse regio, stond hij voor afschaffing van de verplichte winkelnering. Ook richtte hij een fabrieksraad op, een regelrechte voorloper van de huidige ondernemingsraden. In 1905 kwam er een winstdelings-regeling. De oorlog tussen Jan van Besouw en de Tilburgse textielbaronnen was ompleet. Maar het legde Jan geen windeieren. In de daarop volgende tijden van arbeidsonrust en stakingen voor betere sociale omstandigheden werkten zijn mensen gewoon door. Zij hadden alles al waar anderen nog voor moesten vechten. Jan van Besouw overlijdt op 26 augustus 1939. Hij bleef directeur tot aan zijn dood.

In 1917 verlaat Piet van Besouw de directie en het bedrijf wegens onenigheid met zijn broer Jan. Hij start de firma P. van Besouw & Zonen, de latere N.V. Hollandsche Textielindustrie. Schoonzoon Jan C.P. Mes komt naar Goirle en wordt bedrijfsleider bij Van Besouw. In oktober 1920 treedt Jan C.P. Mes ook toe tot de directie.

Jan Mes junior, de oudste zoon van Jan Mes, treedt op 28 februari 1941 in dienst van Van Besouw. Gom Mes, Jef Mes, en Flor Mes zullen de daaropvolgende jaren ook in dienst treden van de firma.

Vanaf 1949 werd de techniek van het Wiltonweven bij Van Besouw geïntroduceerd.

In 1959 verlaat Jan Mes senior het bedrijf. De taken van de vier broers worden als volgt verdeeld: Jan had de leiding over de verkoop binnenland, Gom over de inkoop, Jef over de productie alsook de technische dienst, Flor had de leiding over de verkoop buitenland.

In 1964 start Van Besouw met Bisonyl, een met pvc gecoat doek.

Toen de vader van Jan Mes 22 februari 1962 overleed en Jef en Flor het familiebedrijf verlieten besloot Jan de tapijtfabriek Van Besouw een geheel nieuwe richting in te slaan. Van Besouw start met het breien van tapijt. De merknaam BEGO verdwijnt. De nieuwe merknaam wordt Van Besouw. De afdeling zwaardoek gaat verder onder de naam Van Besouw Fabrics. In 1970 wordt een Een derde divisie geboren: Van Besouw Kunststoftechniek. Met de komst van de structuurwet worden Van Besouw Interior, Van Besouw Fabrics en Van Besouw Kunststoftechniek in 1971 omgezet in een B.V. met als houdster Stoomweverijen Besouw N.V. In 1978 verandert de holding in Van Besouw N.V.

Jan Mes zag in de jaren zestig veel textielindustrieën verdwijnen en andere 'die 't heel slecht deden. De meesten waren bezig om in Parijs of Londen of Milaan met een schaart je rond te lopen en puntjes af te knippen, en die dan hier te kopiëren en in serie te maken.' Bij de tapijtdivisie stapte Van Besouw over van imitatie-ontwerpen op industriële vormgeving, met als gevolg een omschakeling van een massaproduct voor de groothandel naar een specialistisch product voor de selectieve afnemer. Op advies van het Instituut voor Industriële Vormgeving kwam Jan Mes in 1967 in contact met Benno Premsela met wie hij gestalte gaf aan een innovatief en sociaal beleid dat ook marketing, presentatie en distributie omvatte.
Met een team, aanvankelijk vanuit de fabriek maar later vanuit bureau Premsela Vonk, waren ze verantwoordelijk voor de creatie van duurzame en technisch gedurfde tapijten die zich als zeer succesvol bewezen.

In 1963 begon Premsela samen met binnenhuisarchitect Jan Vonk het Bureau Premsela Vonk. Het tweetal ontwierp talloze tentoonstellingen en beursstands en richtte vele interieurs opnieuw in, onder meer in 1974 alle Nederlandse kantoren van de AMRO-bank. Toen Premsela in 1967 de verantwoordelijkheid kreeg voor de vormgeving en productontwikkeling bij de tapijtfabriek Van Besouw Tapijt BV in Goirle bij Tilburg, ontstond er binnen het bureau al gauw een aparte studio voor industriële vormgeving, die zich onder leiding van Premsela hoofdzakelijk op textiele producten richtte. Premsela kreeg van de directie van Van Besouw carte blanche, en samen met zijn team ontwierp hij het revolutionaire katoenen tapijt - een tapijt voor mensen die niet van tapijt hielden, zoals Premsela altijd zei, dat in binnen- en buitenland een groot succes werd.

De Van Besouwtapijten onderscheidden zich vooral door hun structuur en kleur. Ze combineerden vooruitstrevendheid met terughoudendheid. Het beroemdste voorbeeld hiervan was het katoenen tapijt (ontwikkeld met Marijke de Ley in 1970). Hoewel het aanvankelijk op grote weerstand stuitte en in testen een negatieve beoordeling kreeg, durfde Mes het aan. Niet alleen sloeg dit tapijt aan, het werd ook op grote schaal gekopieerd door anderen.
Negen jaar later kwam Diek Zweeg man met een vloerbedekking uit het ongebruikelijke materiaal vlas, dat zijn kleur van de rug van het materiaal krijgt.
Andere ontwerpers die voor Van Besouw werkten waren Magda Prins, Ludo Lockefeer en Jeroen Vinken. Gerard Wernars was verantwoordelijk voor de huisstijl.

In 1993 beëindigde Van Besouw de samenwerking met BRS Premsela Vonk.

In 1995 ging Van Besouw failliet. Zowel de divisie tapijt als de later samengevoegde divisies Fabrics en Kunststoftechniek zijn als zelfstandige firma's doorgegaan.

Jan Mes overlijdt op 1 februari 2003.

Van Besouw Tapijt BV is nog steeds gevestigd in Goirle. Zowel de productie als de verkoop vinden hiervandaan plaats. Onder de merknaam Van Besouw wordt de collectie op de markt gebracht via gespecialiseerde interieuradviseurs. Daarnaast worden hun producten door architecten en projectinrichters toegepast in projecten.

1 april 2008 verhuist de productie naar Blokzijl, de marketing- en verkooporganisatie verhuizen naar Oss.

Websites: www.besouw.nl, www.vanbesouwmonument.nl, www.molenstraat.eu

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.