kunstbus
Dit artikel is 11-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Van-Holsteijn-en-Kemna

Van Holsteijn en Kemna (VHK)

Van Holsteijn & Kemna B.V., opgericht in 1984, is een multidisciplinair adviesbureau voor productontwikkeling, onder andere gespecialiseerd in industrial design & engineering en technologie- en materiaalonderzoek. Belangrijke opdrachtgevers zijn Ahrend, Nefit, NOVEM en PTT.

Website: 1984 door Rob van Holsteijn en René Kemna, die beiden industrieel ontwerpen studeerden aan de Technische Universiteit Delft. VHK heeft een tweede studio in Brussel.

VHK legt zich sinds de oprichting toe op onderzoek naar en ontwikkeling van energiebesparende huishoudelijke apparaten en systemen. Het bureau werkt voor tal van industriële concerns binnen en buiten Nederland, maar ook voor nationale en internationale energie-agentschappen, overheden en de Europese commissie. VHK ontwikkelde voor internationale opdrachtgevers producten als warmteboilers, klimaat- en ventilatiesystemen, was- en droogmachines en geïntegreerde systemen voor passagierslogistiek. Op het gebied van brandstofcellen heeft VHK meerdere studies verricht, zowel in opdracht van de industrie als de overheid. Voor de toekomst ziet het bureau kansrijke toepassingsmogelijkeden voor waterstof en brandstofcellen in de gebouwde omgeving.

Met name in de jaren tachtig onderscheidde VHK zich door veel nadruk te leggen op de beheersing van de afvalproblematiek door het effect van alle stadia in de levenscyclus van het product op het milieu af te wegen. Daarbij speelden energie-efficiëntie en -besparing tijdens het gebruik een belangrijke rol. In de ontwerpfase lag het accent op de integratie van functies, materiaalreductie, productduurzaamheid en het ontwerpen voor demontage. Zo bestaan de lampen Sigla en Sini die VHK voor de Italiaanse fabrikant Sirrah/iGuzzini ontwikkelde alleen uit essentiële onderdelen: een stroomsnoer, een minimale behuizing voor de halogeenlamp en de reflector en een brede voet om de lamp rechtop te laten staan.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.