kunstbus

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Winston karaf/vaas Per Lutken voor Holmegaard, Denemarken

Deze zeldzame vaas of karaf is ontworpen door Per Lutken voor Holmegaard in Denemarken. Deze karaf is ooit aangeschaft in het chique warenhuis van Hans Hansen in Kolding in Denemarken.
Prijs: € 300

Dit artikel is 15-02-2009 voor het laatst bewerkt.

Veldspaat

Verzamelnaam voor een groep van gesteentevormende mineralen die wordt uitgemaakt door lichtgekleurde, waterrijke alkali-aardalkali-aluminiumsilicaten.

Veldspaat maakt naar schatting 60% van de aardkorst uit. Het zijn aluminium-tectosilicaten; silicaten waarbij de silica tetraƫders in een driedimensionaal patroon gerangschikt zijn. Verbindingen van aluminiumsilicaten en alkali- of aardalkalimetalen.

Het woord veldspaat komt oorspronkelijk van het Duitse 'Felsspalt' wat splijtbare rots betekent.

Veldspaat wordt gebruikt als vloeimiddel in de keramiek voor emaille, aardewerk, tegels en glas en in kunstmest, vloeimiddelen en korrelige dakbedekkingsmaterialen. Verder wordt het gebruikt als schuurmiddel in zeep en schoonmaakmiddelen.

Er zijn drie typen veldspaat:
. Kalium-aluminium silicaten
. Natrium-aluminium silicaten
. Calcium-aluminium silicaten
Ook de isomorfe mengsels van deze drie verbindingen behoren tot de veldspaat groep.

Gewoonlijk worden de veldspaten onderverdeeld in de:
. kaliveldspaatreeks - (Na,K)-veldspaten ; Albiet - Orthoklaas
. plagioklaasreeks - (Na,Ca)-veldspaten; Albiet - Anorthiet
De twee reeksen vormen zogenaamde vaste oplossingen.

Bij de plagioklazen hebben de intermediaire veldspaten een naam afhankelijk van de samenstelling.

Kaliveldspaten
. Orthoklaas - KAlSi3O8
. Sanidien
. Microklien
. Albiet - NaAlSi3O8

Plagioklazen
. Albiet - NaAlSi3O8
. Oligoklaas
. Andesien
. Labradoriet
. Bytowniet
. Anorthiet - CaAl2Si2O8

De kristallografie van de veldspaten varieert sterk met de samenstelling en is vrij complex. De symmetrie varieert van monoklien tot triklien. Algemeen komen meerdere systemen van splijting voor, ook bestaan er hoge en lage temperatuursvormen.

Er zijn ook veldspaten met een afwijkende samenstelling:
. Celsiaan - BaAl2Si2O8
. Buddingtoniet - NH4AlSi3O8
. Rubiklien - RbAlSi3O8

Deze afwijkende veldspaten zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam.

Orthoklaas
Het mineraal orthoklaas is een kalium-aluminium-tectosilicaat met de chemische formule KAlSi3O8. Het behoort tot de veldspaten.
Het doorzichtige tot doorschijnende kleurloze, witte, roze tot groenig gele orthoklaas heeft een witte streepkleur, een glasglans en een perfecte splijting volgens het kristalvlak [001] en een goede volgens [010]. De gemiddelde dichtheid is 2,56 en de hardheid is 6, per definitie. Het kristalstelsel is monoklien en de radioactiviteit van orthoklaas is nauwelijks meetbaar. De gamma ray waarde volgens het American Petroleum Institute is 200,97.
De naam van het mineraal orthoklaas is afgeleid van de Griekse woorden orthos ("recht") en klasos, dat "breken" betekent.
Orthoklaas, het kaliumhoudende eindlid van de (albiet-orthoklaas) kaliveldspaat-reeks, is een zeer veel voorkomende veldspaat, in zowel intrusief als extrusief stollingsgesteente en in metamorf gesteente.

Maansteen
Minerale, doorzichtige tot doorschijnende variƫteit van orthoklaas, met een blauwig witte weerschijn, die aan maanlicht doet denken.
Maansteen wordt in ovale of ronde vorm met gebogen oppervlak als edelsteen geslepen. De steen is parelachtig wit, geel tot waterig-blauw en donkerblauw met een parelmoerglans van kleur.
Een tweede naam die wordt gebruikt is 'adulaar'. Deze werd in 1783 voor het eerst gebruikt door de Italiaanse mineraloog Ermenegildo Pini toen hij een witachtige tot kleurloze orthoklaas had gevonden in de buurt van de St. -Gotthard in Zwitserland. In bepaalde streken heeft deze steen ook de namen 'wateropaal', 'vissenoog' en 'wolfsoog'.
De weerschijn van de maansteen wordt veroorzaakt door orthoklaas dat in dunne laagjes wordt afgewisseld met albiet. Het effect dat daardoor ontstaat wordt 'adularescentie' genoemd. Maanstenen worden het meest gewaardeerd wanneer ze een hemelsblauwe kleur vertonen die zich over de gehele steen uitstrekt. In sommige stenen wordt de adularescentie, of het maansteeneffect, tot een rechte streep, zodat er een kattenoogeffect ontstaat.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Veldspaat

(advertentie)
Er staan 3 artikelen in onze webwinkel Kunstbus


Winston karaf/vaas Per Lutken voor Holmegaard, Denemarken

Deze zeldzame vaas of karaf is ontworpen door Per Lutken voor Holmegaard in Denemarken. Deze karaf is ooit aangeschaft in het chique warenhuis van Hans Hansen in Kolding in Denemarken.
Prijs: € 300

Pageviews vandaag: 112.