kunstbus
Dit artikel is 26-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vicke Lindstrand

Zweedse glaskunstenaar, geboren 27 November 1904 in Gothenburg - overleden 7 mei 1983 in Småland.

Biografie
Viktor Emanuel (Vicke) Lindstrand studeerde grafische vormgeving aan de Svenska Slöjdförenings Skola in Göteborg. Tijdens zijn studie maakte hij cartoons en illustraties voor twee plaatselijke kranten.

Orrefors
Vicke Lindstrand was van 1928 tot 1941 lid van het artistieke team van Orrefors. Hij debuteerde bij exposities met klassiek modern vormgegeven vazen en schalen met gegraveerd en in email geschilderde figuratieve motieven. Zijn ontwerpen werden tentoongesteld op de 'Stockholmsutstäliningen' in 1930 en werden enthousiast ontvangen.
Voor het Zweedse paviljoen op de 'Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne' van 1937 in Parijs ontwierp hij een raam en voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York een glasfontein.
In deze periode ontwikkelde Lindstrand een zachtere en vloeiender stijl en werden zijn gegraveerde decoraties ritmischer. Bij Orrefors werd glas in de jaren '30 niet meer op papier ontworpen maar werden experimenten direct in de oven gedaan. Het glas werd nu dik, het liefst met een zwarte basis. Men wilde de schoonheid van glas als materiaal zelf naar buiten brengen in plaats van het te graveren met decoraties. Visgraal, geslepen graal en ariel waren nieuwe technieken die tegen het einde van de jaren 30 werden ontwikkeld. De visgraal met vissen en algen als onderwerp werd een hit en werd tot 1987 geproduceerd. In 1936 vond hij samen met de beeldhouwer Edvin Öhrström de nieuwe Ariel techniek uit, die zijn naam ontleent aan de geest van lucht in Shakespeare's stuk "De Storm". Het decor wordt in het graalobject geblazen waarna er een laag glas overheen komt, de lucht blijf achter in de gaten van het decor. - (atelier in Arhus.

Van 1950 tot aan zijn pensioen in 1973 was hij artistiek directeur van de Glasbruk Kosta Boda waar hij plastische vazen maakte, geïnspireerd op het werk van Venetiaanse ontwerpers uit die tijd als Fulvio Bianconi, maar in minder expressieve organische vormen en een beperkt gebruik van kleur.

De laatste tien jaar van zijn leven werkte hij samen met Hanne Dreutler en Arthur Zirrnsack in zijn Studio Glashyttan in Åhus.

Websites:
. www.vickelindstrand.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.