kunstbus
Dit artikel is 28-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vico MagistrettiItaliaanse architect en industrieel ontwerper, geboren in 1920 te Milaan - overleden 19 september 2006 in Milaan.

Magistretti geldt als een van de belangrijkste modernistische ontwerpers uit zijn tijd die van grote betekenis was voor het Italiaanse ontwerp in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Vico Magistretti heldere kleuren en duidelijke lijnen.

Hij leefde en werkte gedurende zijn hele loopbaan in Milaan en werkte voor gerenommeerde bedrijven als Asko, Artemide, Cassina en Rosenthal. De Carimate-stoel (1959, voor Cassina) met zijn simpele frame en zitting, zijn Eclisse-lamp en Selene (1969, voor Artemide) werden wereldwijd een groot succes. Vito Magistretti was een van de eerste ontwerpers, die plastic als materiaal voor meubelstukken gebruikte waardoor zijn ontwerpen in grote aantallen en goedkoop konden worden gefabriceerd.

Veel van Magistretti's ontwerpen behoren tot de designklassiekers. Hij kreeg voor zijn werk een groot aantal belangrijke prijzen, waaronder twee keer de Compasso d'Oro. Een aantal van zijn ontwerpen is te zien in het New Yorkse Museum of Modern Art, waaronder de sofa Maralunga (1973).

Hij doceerde enkele jaren aan de Domus Academie in Milaan en werd in 1983 erelid en tevens gastdocent van het Royal College of Art in Londen.

In de wegwerpcultuur wilde Vico Magistretti duurzame meubelen maken waarbij bruikbaarheid en schoonheid van cruciaal belang waren. De ontwerpen zijn elegant en tijdloos.

Biografie
Vico was de zoon van een architect. Tijdens zijn studie aan de Champ Universitaire Italien van Lausanne deed hij een cursus architectuur en stadsplanning bij Ernesto Rogers (1909-1969) die een groot voorstander van het Modernisme was.

Hij studeerde in 1945 af aan de Politecnico di Milano (technische hogeschool in Milaan) en ging na zijn opleiding eerst bij zijn vader aan de slag.

In 1946 ontwierp hij een buismetalen boekenkast en een eenvoudige ligstoel voor de RIMA-tentoonstelling (Riunione Italiana per le Mostre di Arredamento). Hij ontwikkelde zich snel en vanaf 1948 was hij een regelmatige exposant van de Milanese Triënnale. Op de door Fede Cheti (1905-1978) georganiseerde expositie in 1949 staat zijn rationele werk tussen grote namen als Marco Zanuso, Franco Albini, Ignazio Gardella en de broers Castiglioni.

In de jaren '50 was Magistretti vooral werkzaam als architect. Hij ontwierp stadsplannen zowel in Italië als Argentinië en bouwde woningen, kantoren, bioscopen, hotels en kerken zoals het avant-garditische kantoorgebouw in Corso en de villa Arosio. Dit laatste ontwerp zorgde voor nogal wat beroering op het CIAM (Congrès Internationaux d'Architecture Moderne) van 1959 vanwege het erin verwerken van neoliberty-elementen waarmee het zich afzette tegen de industriële esthetiek van de International Style.

Begin jaren zestig begon hij zijn loopbaan als ontwerper. Voor Cesare Cassine ontwierp hij in 1962 de Carimate-stoel. Magistretti begon met het ontwerpen van plastic meubelen zoals de tafel Demetrio (1966).Eén van de meest bekende designs van Magistretti is de hiernaast afgebeelde 'eclisse' tafellamp van Artemide, tevens winnaar van de 'Compasso d'oro' in 1967.

De Italiaanse ontwerper Vico Magistretti is dinsdag 19 september 2006 op 85-jarige leeftijd overleden. Volgens de krant La Repubblica was Magistretti „de architect van de simpele dingen', zoals de lamp Atollo. „Door het overlijden van Vico Magistretti verliest het Italiaanse design een van zijn voorvechters', zei minister Francesco Rutelli van Cultuur.Pageviews vandaag: 2021.