kunstbus
Dit artikel is 06-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vincent de Rijk

Nederlands industrieel designer, meubelmaker en modelbouwer.

De Rijks aandacht gaat vooral uit naar materialen, combinaties van materialen en de toepassing en bewerking ervan. Ook subtiele veranderingen in formaat en proportie houden hem bezig. Een goed voorbeeld daarvan is de serie Tableware, het van één moduul afgeleide onderling zeer verschillende schotelgoed. ''Mijn belangrijkste activiteit is het ontwikkelen van manieren om dingen te maken. Ik zie mezelf als een uitvoerder met toegevoegde waarde mijn ontwerpersinzicht.''
De Rijk heeft ook een grote naam als maquettebouwer. Zo Vervaardigt hij i.s.m. Frans Parthesius maquettes voor en met Rem Koolhaas, Rotterdamse architectenbureaus zoals MVRDV en Neutelings en Riedijk, en vele anderen.
Het werk van Vincent de Rijk is aangekocht door verschillende musea waaronder het Haags Gemeentemuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boymans van Beuningen, het Museum of Modern Art en het Cooper Hewitt Museum in New York. Regelmatig toont galerie VIVID aan de William Boothlaan de Rijks nieuwste werk. - (Europees Keramisch Werkcentrum - Den Bosch

Biografie
Vincent de Rijk is in 1986 afgestudeerd aan de Academie voor Industriële Vormgeving afd. Design te Eindhoven en startte in 1987 met drie medestudenten (Bart Guldemond, Frans Parthesius en Onno Radersma) een werkplaats in Rotterdam. Tegenwoordig ligt zijn werkplaats aan de Marconistraat langs de Merwehaven, waar ook veel andere ontwerpers hun atelier hebben.

Vincent de Rijk werkt sinds zijn opleiding veel met keramiek. De serie Tableware werd al op de academie in Eindhoven ontwikkeld in samenwerking met Bart Guldemond en is begonnen met model . Nu bestaat de serie uit 50 verschillende vormen vervaardigd op basis van op de computer berekende verhoudingen, vanuit model , waarmee de logische reeks is ontstaan. Het idee achter de serie Tableware is dat de gebruiker uit een hele grote serie schalen, kommen en borden zelf een servies kan samenstellen, in een aantal kleurenvariaties. Tableware wordt door Vincent de Rijk in eigen atelier vervaardigd.

In zijn werkplaats wordt geëxperimenteerd met materialen en de verbindingen tussen die materialen. Zo ontstonden er schalen die deels uit glas en deels uit keramiek werden gemaakt. Technische hoogstandjes, waarmee De Rijk ook internationaal faam verwierf. Dergelijke experimentele onderzoeken zijn een substantieel bestanddeel van zijn productie gebleven. Zo werkte hij in opdracht van OMA aan nieuwe materiaaltoepassingen voor de winkel van Prada die Koolhaas in New York realiseerde.

Vincent de Rijk heeft samen met Maarten van Severen de beroemde boekenkast gemaakt voor de Rem Koolhaas-villa in Bordeaux.

Voor keramiekfabriek Cor Unum maakte hij een aantal keramische schalen, waarvan alleen de binnenzijde geglazuurd is en die in steeds verschuivende maatvoeringen aan elkaar verkleefd zijn.

Tentoonstellingen:
. 15 jan t/m 27 feb 2000: tentoonstelling bij Vivid Rotterdam: 'Zero' met werk van: Jan Heijnen, Vincent de Rijk en Maarten van Severen.
Van Vincent de Rijk (1962) is een drie meter hoge cilindervormige douche-ruimte te zien, opgebouwd uit mat-transparante giethars blokken. - (Rotterdam
Overzichtstentoonstelling van industrieel designer, meubelmaker en modelbouwer Vincent de Rijk.

Websites:
. architect P.A. Leupen. Op de begane grond van het sobere gebouw is een auditorium. Deze ruimte was niet meer voldoende representatief en de ingenieursvereniging vroeg AAArchitects het auditorium opnieuw in te richten en een nieuwe foyer te ontwerpen. De foyer zal in 2008 gerealiseerd worden, het auditorium is reeds in gebruik. De nieuwe inrichting is door ons tot in het kleinste detail ontworpen in samenwerking met Petra Blaisse en Vincent de Rijk. De vorm van de hanglamp Felt van Tom Dixon komt terug in het oranje spreekgestoelte van gegoten polyester dat gemaakt is door Vincent de Rijk, die ook verantwoordelijk is voor de spectaculaire koffietafel. Deze staat op drie boomstammen achterin de zaal. Het oranje tafelblad is eveneens van gegoten polyester waarin aan de onderzijde bladvormen gefreesd zijn. - Vincent de Rijk en werd daar een meester in het gieten van gekleurd polyester dat kon worden toegepast in interieurs. Zo was hij nauw betrokken bij het produceren van de interieurs voor de modeketen Claudia Sträter, maar bijvoorbeeld ook bij het interieur van het Hillegersbergse filiaal van De Bonte Koe, waarvoor hij een enorme oranje toonbank vervaardigde. In zijn werkplaats maakt hij meubels (keukens, dressoirs, fonteintjes, werkbladen) van polyester, soms in combinatie met andere materialen zoals hout of aluminium, naar eigen ontwerp of naar ontwerp van anderen. Ook voert hij voor verschillende gerenommeerde architectenbureau's maquettes uit, soms in samenwerking met Emile Estourgie die eveneens bij Vincent de Rijk werkte. Kenmerkend voor zijn werk is zijn fascinatie voor de kleurnuances van polyester die veranderen naarmate het licht verandert, zijn voorkeur voor heldere, geometrische grondvormen en modulaire maten en de gedetailleerde, liefdevolle ambachtelijke afwerking die het massieve materiaal een fluweelzacht oppervlak geeft.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 775.