kunstbus
Dit artikel is 09-02-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vleugelglas

Drinkglas waarbij de steel met twee vleugelvormen van blauw draad is versierd waarop met een kleurloze draad een hanenkam is gelegd.

Vleugelglas, 2de helft 16de eeuw, Helder, kleurloos en blauw glas, h. 13 cm; diam. 11,2 cm, Rijksmuseum Amsterdam
De glasblazer heeft van het wijnglas een fraai kunststukje gemaakt. Zes zachte rondingen, lobben, vormen een wijde kelk. De blauwe bol op de bodem van de kelk steekt opmerkelijk af tegen het heldere glas. De geribde stam bestaat uit een baluster, een klein zuiltje en drie bolletjes of 'nodi'. Aan beide zijden is de stam versierd met helder en blauw gekleurd glas. De vorm ervan doet aan een zeepaardje denken, of aan de vleugels van een vlinder of een vogel.
Het vleugelglas is misschien in Venetië gemaakt of buiten Venetië, maar dan wel op de wijze van de Venetiaanse glasblazers.
Op de bodem in de kelk van het glas zit een blauwgekleurd bolletje. Het is niet helemaal duidelijk waar dat bolletje voor diende. Misschien was het glas bedoeld voor koolzuurhoudende dranken. Als een koolzuurhoudende drank in het glas wordt geschonken, dan ontstaat er recht boven het
bolletje een fontein van luchtbelletjes. Zo'n blauw bolletje komt ook voor in andere glazen uit de collectie, zoals de kom met twee handvaten. De kom werd in Venetië omstreeks 1700 geblazen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.