kunstbus
Dit artikel is 10-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vormgeversassociatie

De Vormgeversorganisatie is een middelgroot full service ontwerpbureau, tegenwoordig gevestigd in Hoog-Keppel. Het bureau bestaat al sinds 1974. Anno 2008 werken er 15 mensen, van wie een groot aantal al lange tijd aan de Vormgeversassociatie verbonden is. Binnen het bureau zijn alle relevante functies, van senior ontwerper tot DTP'er en projectleider, vertegenwoordigd.

Website: Historie
Hans Ebbing, Ton Haas en Paul Schudel, voormalige studenten opgeleid als productontwerpers aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, gingen eind jaren zeventig samen werken. Met hun docent Gijs Bakker deelden zij een belangstelling voor fundamenteel vormonderzoek. Dat resulteerde in producten die tot de essentie werden teruggebracht en vooral de oorspronkelijkheid van de vormgevingsgedachte moesten belichamen.

De Ducklamp (1978), de Schaallamp (1979) en een uit kunststof gemaakt handdoekhaakje (1977), klassiekers uit de beginperiode, werden door insnijden, vouwen en forceren van voornamelijk plaatmateriaal in hun vorm gedwongen.
Het misschien wel bekendste product van de Vormgeversassociatie, de Druppelklok uit 1980, is een gezandstraalde glazen schaal die vaag de contouren van de wijzers onthult. Na het beeindigen van de samenwerking tussen Paul Schudel en zijn twee voormalige partners kreeg Paul Schudel er de credits voor. Het was één van de ontwerpen die zij onderbrachten onder het eigen designlabel Designum, opgericht in 1980.

Designum werd in 1980 opgericht door de productontwerpers Hans Ebbing, Ton Haas en Paul Schudel, en de grafisch ontwerpers Loek Kemming, Noudi Spönhoff en Jan van den Broek van de Vormgeversassociatie. Zij zochten een manier om de door hun ontworpen interieuraccessoires te produceren met behoud van de hoge kwaliteit, zowel in het ontwerp als in de uitvoering. Door de producten in eigen beheer op de markt te brengen, hielden ze controle over de hele keten, van ontwerp via (kleinschalige) productie en verpakking tot en met de distributie. In feite behoorden zij tot de eerste 'zelfproducerende' ontwerpers. Designum was de merknaam waaronder ze hun ontwerpen, en later ook die van anderen, uitbrachten.
Voor de Vormgeversassociatie fungeert het merk vooral als laboratorium, waarin ideeën kunnen worden ontwikkeld en nieuwe vormen kunnen worden onderzocht. In nauwe samenwerking met gespecialiseerde bedrijven worden materialen en technieken beoordeeld op hun toepassingsmogelijkheden voor de verschillende ontwerpen.
In de 24 jaar van zijn bestaan heeft Designum nationaal en internationaal een goede naam opgebouwd, en veel bijzondere, soms zelfs klassiek geworden ontwerpen opgeleverd. In 2004 werd het merk als zodanig opgeheven. Een aantal producten wordt nog steeds verkocht.


Haas en Ebbing vormden in 1983 samen een ontwerpbureau dat enige tijd na de plotselinge dood van Hans Ebbing in 1986 werd omgevormd tot Ton Haas Industrial Design.

Paul Schudel bleef tot de vroege jaren negentig bijdragen leveren aan de collectie van Designum, die zich verder uitbreidde met ontwerpen van onder anderen Herman Hermsen, Ruud-Jan Kokke, Arnout Visser en Dick van Hoft: allen afkomstig van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Schudel richtte zich vervolgens op het kunstonderwijs en is nu nog verbonden aan de afdeling 3D Design van de academie waar hij zelf studeerde.

De Vormgeversassociatie Laag-Keppel richtte zich ondertussen onder aanvoering van Loek Kemming en Noudi Spönhoff naar het grafisch ontwerpen. Zo waren zij verantwoordelijk als redacteuren en vormgevers voor het in 1982 gestarte designtijdschrift Items en ontwierpen zij de productverpakkingen voor Designum en talrijke andere publicaties.

Loek Kemming, inmiddels verhuisd naar Hoog-Keppel, is nog steeds onder de artistiek leider van de Vormgeversassociatie. De aandacht voor het productontwerp wordt nu waargenomen door Wouter Botman. Daarnaast maakt de huidige Vormgeversassociatie ontwerpen voor websites, catalogi, brochures en boeken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 32.