kunstbus
Dit artikel is 14-01-2010 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Vorticisme

Vorticisme (Rebel Arts Movement)

Vorticisme is een designstroming en -stijl uit de jaren 1912-1915, ontstaan in Engeland. Haar hoofdkenmerken zijn vooral geometrische abstractie, scherp omlijnde, vaak tweedimensionale vormen en egale, heldere kleuren.

Vorticisme (kunst)
De Vorticisten waren een Britse avant-garde groep in 1914 in Londen gevormd door de kunstenaar, schrijver en polemist Wyndham Lewis. Vorticisme werd gelanceerd met de eerste editie (van twee) van het tijdschrift Blast, dat behalve ander materiaal, twee agressieve manifesten bevatte van Lewis over wat hij beschouwde als de uitputting (ontdaan van vitaliteit, kracht of effectiviteit) van de Britse kunst en cultuur en de proclamatie van de esthetiek van het vorticisme.
Het was het Britse equivalent van futurisme, met doctrinale verschillen en Lewis stond zeer vijandig tegenover de futuristen. Andere Vorticisten waren de kunstenaars Lawrence Atkinson, Jessica Dismorr, Cuthbert Hamilton, William Roberts, Helen Saunders, Edward Wadsworth en de beeldhouwers Jacob Epstein en Henri Gaudier-Brzeska. De Eerste Wereldoorlog bracht vorticisme tot een einde, hoewel Lewis in 1920 een korte poging deed het te doen herleven met Group X.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.